Robotizacija i inflacija dovele su do otpuštanja 18.000 ljudi u Amazonu


Robotizacija i automatizacija sve više uzimaju maha, ali masovna otpuštanja u sektoru poput Amazona i dalje se pripisuju namjerno izazvanoj gospodarskoj krizi.

Izvršni direktor američke online trgovačke tvrtke Amazon Andy Jesse najavio je da tvrtka planira otpustiti više od 18.000 radnika.

Jesse je informaciju o otkazu zaposlenici objavio na Amazonovim stranicama.

Izvršni direktor Amazona rekao je da će razgovori s radnicima započeti 18. siječnja te da će oni koji budu pogođeni otkazima dobiti otpremnine i potporu pri pronalasku drugog posla.

Otpuštanjima će najviše biti pogođeni sektori online trgovine Amazon Stores, kao i sektori upravljanja ljudskim potencijalima, navodi se u priopćenju.

Amazon, čije je sjedište u Seattleu, počeo je otpuštati još radnika u prosincu, a izvor iz tvrtke rekao je Reutersu tada da će biti otpušteno 10.000 ljudi.

Amazon zapošljava više od 1,5 milijuna radnika na globalnoj razini i, prema procjenama, priprema se za usporavanje rasta poslovanja jer rastuća inflacija tjera poduzeća i potrošače na smanjenje potrošnje, ocjenjuje Reuters.

Uoči očekivane recesije i zbog slabijih poslovnih rezultata, otpuštanja je već prethodnih mjeseci, između ostalih, najavila i Meta, tvrtka u sklopu koje posluju Facebook i Instagram, iz koje je najavljeno da će otpustiti više od 11.000 radnika, kao i američka softverska tvrtka Microsoft koja je najavila da će otpustiti njih oko 1000.

Treba napomenuti da je Amazon među prvima uveo umjetnu tehnologiju za komunikaciju s korisnicima, pa čak i sa zaposlenicima, gdje potencijalni radnici tijekom razgovora za posao komuniciraju s umjetnom inteligencijom. S druge strane, u trgovini Amazon pakete uglavnom distribuiraju roboti, a dostavljaju dronovima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp