Sve se više zahuktava: Putin šalje fregate s hipersoničnim projektilima

Sve se više zahuktava: Putin šalje fregate s hipersoničnim projektilima

Ovo bi se moglo opisati kao demonstracija moći: fregata Admiral Gorškov prelazi Atlantik i Indijski ocean. Ratni brod je naoružan modernim hipersoničnim projektilima i u stanju je uništiti cijelu američku mornaricu.

Javna objava Vladimira Putina da će poslati fregatu Admiral Gorschow preko Atlantika u Indijski ocean prvenstveno je namijenjena vanjskom učinku. Zato što je ovaj ruski ratni brod opremljen modernim hipersoničnim oružjem “Cirkon” i prvenstveno je zamišljen kao upozorenje Zapadu koji Ukrajinu nastavlja opskrbljivati ​​ratnim oružjem. Konkretno, šef ruske države pokušava privući pozornost Zapada javno opominjući kapetana broda da je njegov brod primjereno naoružan.

Točna ruta fregate nije objavljena. No, očekuje se da će tijekom svoje atlantske turneje oploviti i Mediteran. U međuvremenu je brod navodno već prošao Britansko otočje i ušao u otvoreni Atlantik.

“Ovaj brod, naoružan ‘cirkonima’, sposoban je pogoditi neprijatelja na moru i kopnu s vrhunskom preciznošću i snažnim udarcem”, odgovorio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu na Putinovu objavu. Ministar obrane također je naglasio da su rakete “Cirkon” nepobjedive te da zbog svoje navodne sposobnosti da putuju brzinom devet puta većom od zvuka mogu izbjeći bilo koji protuzračni sustav na svijetu.

Rusko ministarstvo obrane također je upozorilo Sjedinjene Države da su rakete “Cirkon” sposobne uništiti sve brodove u šest američkih flota jednim plotom, a da ih ne mogu presresti. To bi značilo da bi pomorska nadmoć Sjedinjenih Država bila stvar prošlosti i da bi Pentagon zapravo imao na raspolaganju samo podmornice.

U nadolazećim godinama sve više i više ratnih brodova i podmornica u ruskoj floti bit će opremljeno projektilima “Cirkon” kako bi se ponudio dovoljan potencijal odvraćanja od napada Sjedinjenih Država i NATO-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp