Nova studija otkriva kako društvene mreže uzrokuju promjene u mozgu djece


Pretjerano provjeravanje društvenih medija kod mladih tinejdžera povezano je s preosjetljivošću na povratne informacije vršnjaka i potencijalno može dovesti do trajnih promjena u centrima u mozgu, sugeriraju neuroznanstvenici s The University of North Carolina.

Ovo je istraživanje promatralo skupinu od 169 tinejdžera kako im se mozak razvija između 12 i 15 godina i kako su sami izvještavali o korištenju Facebooka, Instagrama i Snapchata.

Kada su korisnici društvenih medija, koje su istraživači klasificirali kao “obične” (što znači da su provjeravali svoje profile 15 ili više puta dnevno) igrali igru ​​koja je modelirala povratnu informaciju u obliku odobravanja kolega, postali su sve osjetljiviji na te povratne informacije.

Skeniranje mozga pokazalo je povećanu aktivnost u područjima povezanim s obradom nagrada, koncentracijom, regulacijom i kontrolom, za koje su istraživači primijetili da je pridonijelo pozitivnim povratnim informacijama, dodatno povećavajući njihovu osjetljivost na odobravanje kolega.

Tinejdžeri koji su izjavili da svoje društvene mreže provjeravaju ne više od jednom dnevno pokazali su odgovarajući pad aktivnosti u tim područjima, što sugerira da su manje zabrinuti zbog povratnih informacija od vršnjaka ili imaju više samokontrole nad kompulzivnim ponašanjem.

Priznajući da je iz ograničenih prikupljenih podataka bilo nemoguće utvrditi je li korištenje društvenih medija učinilo tinejdžere zabrinutijima za povratne informacije od svojih vršnjaka ili ih je zbog postojeće preokupacije prosudbom vršnjaka vjerojatnije da provjeravaju svoje račune, istraživači su jasno dali do znanja da sumnjaju na prvo.

“Tinejdžeri koji redovito provjeravaju svoje društvene mreže pokazuju ove prilično dramatične promjene u načinu na koji njihov mozak reagira, što bi potencijalno moglo imati dugoročne posljedice i u odrasloj dobi, postavljajući pozornicu za razvoj mozga tijekom vremena”, izjavila je  koautorica Eva Telzer za New York Times.

Tvrdila je da preosjetljivost koju pokazuju uobičajeni korisnici društvenih medija nije ni dobra ni loša, već samo prilagodba životu u svijetu koji je sve više povezan.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp