Razvijeno cjepivo protiv raka koje istovremeno ubija i sprječava rak mozga


Novi pristup terapiji matičnim stanicama eliminira postojeće tumore mozga i osigurava dugotrajni imunitet, trenirajući imunološki sustav da spriječi povratak raka. Znanstvenici koriste novi način pretvaranja stanica raka u snažna sredstva protiv raka.

U najnovijem radu iz laboratorija Khalida Shaha, MS, Ph.D., u Brigham and Women’s Hospital, osnivača zdravstvenog sustava Mass General Brigham, istraživači su razvili novi pristup staničnoj terapiji za uklanjanje postojećih tumora i poticanje dugog-term imuniteta, treniranje imunološkog sustava tako da može spriječiti ponovnu pojavu raka.

Tim je testirao svoje cjepivo s dvostrukim djelovanjem koje ubija rak na naprednom mišjem modelu smrtonosnog raka mozga glioblastoma, s obećavajućim rezultatima. Nalazi su objavljeni u Science Translational Medicine. „Tim je slijedio jednostavnu ideju: uzeti stanice raka i transformirati ih u ubojice raka i cjepiva”, rekao je dopisni autor Khalid Shah, MS, Ph.D., direktor Centra za matične stanice i translacijsku imunoterapiju (CSTI) i potpredsjednik istraživanja na Odjelu za neurokirurgiju na Brighamu i profesor na Harvard Medical School i Harvard Stem Cell Institute (HSCI).

Koristeći genski inženjering, mijenjali bi namjenu stanica raka, kako bi razvili lijek koji ubija tumorske stanice i potiče imunološki sustav da uništi primarne tumore i spriječi rak. Cjepiva protiv raka aktivno su područje istraživanja za mnoge laboratorije, ali pristup koji su zauzeli Shah i njegovi kolege je drugačiji. Umjesto da koriste inaktivirane tumorske stanice, tim mijenja namjenu živih tumorskih stanica, koje posjeduju neobičnu značajku.

Poput golubova, kućnih ljubimaca, koji se vraćaju u sklonište, žive tumorske stanice će prijeći velike udaljenosti kroz mozak kako bi se vratile na mjesto svojih srodnih tumorskih stanica. Iskoristivši ovo jedinstveno svojstvo, Shahov tim je projektirao žive tumorske stanice pomoću alata za uređivanje gena CRISPR-Cas9 i prenamijenio ih da oslobađaju sredstvo za ubijanje tumorskih stanica.

Osim toga, projektirane tumorske stanice dizajnirane su za ekspresiju faktora koji bi imunološkom sustavu olakšali njihovo uočavanje, označavanje i pamćenje, pripremajući imunološki sustav za dugoročni antitumorski odgovor. Tim je testirao svoje prenamijenjene terapeutske tumorske stanice (ThTC) poboljšane CRISPR-om i obrnutim inženjeringom (ThTC) u različitim sojevima miševa, uključujući onaj koji nosi stanice koštane srži, jetre i timusa dobivene od ljudi, oponašajući ljudsko imunološko mikrookruženje.

Shahov tim također je u stanicu raka ugradio dvoslojnu sigurnosnu sklopku koja, kada se aktivira, iskorijenjuje TTC-ove ako je potrebno. Ova stanična terapija dvostrukog djelovanja bila je sigurna, primjenjiva i učinkovita u ovim modelima, što sugerira plan prema terapiji.

Iako su potrebna daljnja testiranja i razvoj, Shahov tim posebno je odabrao ovaj model i upotrijebio ljudske stanice, kako bi olakšao put prevođenja svojih nalaza, za postavke pacijenata. “Kroz sav posao koji obavljamo u Centru, čak i kada je vrlo tehnički, nikada ne gubimo pacijenta iz vida,” rekao je Shah. “Naš je cilj zauzeti inovativan, ali prevodiv pristup kako bismo mogli razviti terapeutsko cjepivo protiv raka koje će u konačnici imati trajan učinak u medicini.” Shah i kolege napominju da je ova terapijska strategija primjenjiva na širi raspon solidnih tumora i da su daljnja istraživanja njezine primjene opravdana.

Izvor: Brigham and Women’s Hospital

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp