Skandalozno! Kina počela eksperiment s komarcima koji mogu cijepiti cjelokupnu populaciju bez pristanka ljudi


Skandalozno! Kako javljaju kineski državni mediji, znanstvenici u Kini započeli su eksperimente s komarcima koji bi mogli širiti cjepiva poput virusa, bez upotrebe injekcija i bez privole stanovništva.

Međutim, potencijal za izlaganje ljudi vrlo je opasan za zdravlje.

U svom izvješću SCMP citira dokument Kineske akademije znanosti koji detaljno opisuje plan slanja genetski modificiranih komaraca u divljinu kako bi se među životinjama širilo cjepivo. Znanstvenici objašnjavaju da bi njihovi komarci ugrizli životinje kako bi izazvali “snažan, dugotrajan imunološki odgovor”.

Autori rada rekli su da su njihovi testovi bili uspješni jer su životinje otpornije na virusne infekcije, prvenstveno na virus Zika.

Virus Zika bio je velika virusna panika u kasnim 2010-ima prije nego što se određeni drugi organizam pojavio iz Wuhana u Kini krajem desetljeća.

Ziku prvenstveno širi komarac Aedes aegypti, štetnik širokog spektra koji se razmnožava u močvarama diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Države.

Zika kriza bila je posebno akutna u Brazilu, gdje su se trudnice bojale da bi ubod komarca mogao dovesti do urođenih mana ili pobačaja zbog virusa.

Nekoliko prijedloga za borbu protiv Zike u prošlom desetljeću uključivalo je genetsko modificiranje komaraca, obično s ciljem njihove kastracije i izazivanja kolapsa populacije.

Kineski su istraživači zapravo spojili Ziku s drugim virusom nazvanim Chaoiang ili CIV, koji uspijeva u komarcima, ali ne iu većim životinjama.

Proizvodi bezopasni hibridni virus koji vara imunološki sustav životinja da pomisle da su zaražene Zikom.

Životinje bi tada razvile imunitet na virus Zika i srodne viruse, a da nikada nisu oboljele od infekcije.

Prema radu na koji se poziva SCMP, ekipa s Kineske akademije znanosti hranila je komarce krvlju inertnim CIV-Zika hibridom.

Komarcima je tada dopušteno da ugrizu laboratorijske miševe, prenoseći virus njihovom slinom.

Miševi su navodno razvili korisna antitijela koja su trajala više od pet mjeseci, što im je omogućilo da prežive inače smrtonosne doze Zika virusa koje je ubrizgao istraživački tim.

Također, miševi nisu prenijeli Ziku natrag na “čiste” komarce koji su ih ugrizli nakon što su bili zaraženi.

“Svakog miša ugrizlo je do tri puta 30 različitih komaraca, kako bi se simulirali prirodni uvjeti”, istaknuo je SCMP.

Međutim, rekli su da bi također mogli koristiti tehniku za “kontrolu zoonotskih bolesti koje zaraze domaće životinje i ljude”.

Implikacija je da bi se distribucija cjepiva temeljena na komarcima koristila na životinjama u divljini, sprječavajući ih da razviju viruse koji bi se mogli prenijeti na ljude.

Jedan od velikih razloga zašto se Peking borio da natjera svoje najugroženije stanovništvo da prihvati cijepljenje protiv COVID-19 je taj što su bili duboko sumnjičavi prema kineskoj medicinskoj industriji zbog niza skandala u farmaceutskoj industriji.

Uvođenjem cjepiva na bazi komaraca u ljudsku populaciju, komunistički je režim mogao zaobići zabrinutost javnosti zbog medicinskih kompanija koje šire cjepivo bez pristanka ljudi.

Ideja o korištenju komaraca kao malih letećih vakcinatora nije nova.

Godine 2010. grupa japanskih istraživača genetski je modificirala komarce koji su mogli ubrizgati cjepiva u ljude kroz sićušne kapljice sline.

Projekt je bio usredotočen na korištenje soja malaričnih komaraca za cijepljenje protiv parazitske bolesti zvane lišmanijaza, koju obično šire pješčane muhe.

Kao i s novim kineskim eksperimentom koji je opisao South China Morning Post, japanski tim poslao je oblake kućnih komaraca desetke puta da ugrizu laboratorijske miševe.

Znanstvenici su rekli da su zadovoljni stopom prijenosa cjepiva.

Istraživači diljem svijeta pozdravili su eksperiment kao “fascinantan dokaz koncepta”.

Mnogi su govorili o ideji korištenja komaraca za cijepljenje divljih životinja, ali su odustali od korištenja “letećih šprica” na ljudima.

U rujnu 2022. godine, Sveučilište Washington provelo je kliničko ispitivanje koje je uključivalo korištenje genetski modificiranih komaraca za ubrizgavanje živih parazita malarije u ljudsku kožu. Paraziti su također genetski modificirani kako se ispitanici ne bi razboljeli.

Kao i kod kineskog eksperimenta, cilj je bio potaknuti tijela ispitanika da razviju imunološki odgovor. Eksperiment u Seattleu nije uključivao puštanje komaraca u divljinu.

Umjesto toga, subjekti su dobili upute da ruke stave iznad kutije ispunjene stotinama komaraca i prekrivene finom mrežicom. Komarci su radosno grizli ljudsku kožu pritisnutu na mrežu, isporučujući modificirane parazite, uzrokujući obilje oteklina i mjehura. Jedan je ispitanik rekao da je kutija za komarce “doslovno kineska posuda za van”.

“Komarce koristimo kao da su 1000 malih letećih štrcaljki”, rekao je dr. Sean Murphy sa Sveučilišta u Washingtonu, oživljavajući nesretnu metaforu iz japanskog eksperimenta iz 2010. godine.

Umjesto toga, komarci su korišteni kao isplativije sredstvo za ubrizgavanje, budući da je malarijskim parazitima bilo teško dati igle.

Rezultati nisu bili veliki uspjeh, jer su samo neki od sudionika dobili zaštitu od malarije i to je trajalo  nekoliko mjeseci.

Međutim, istraživači su ipak pozdravili eksperiment kao “obećavajući” prvi korak prema korištenju genetski modificiranih parazita za

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp