Kako je euro uništio Latviju (i ne samo nju)


Što Latviju i Hrvatsku čini tako sličnim zemljama? Latvija je imala 1990. godine 2,7 milijuna stanovnika, a danas milijun manje. Latvija je početkom 2014. godine uvela euro i od tada do danas nastavilo se iseljavanje ljudi, pa ih je u tom razdoblju otišlo oko 300 tisuća. Oni su tada imali na vlasti premijera Valdisa Dombrovskisa, vrlo sličnoga našemu, koji je o euru Latvijcima pričao bajke.

Latviju se predstavljalo kao malog baltičkog tigra, uspješnu malu otvorenu ekonomiju. Kada je Valdis konačno uspio uvesti euro u Latviju iste godine je zbrisao u Bruxelles i postao čak potpredsjednik Europske komisije, zamislite, zadužen za euro i socijalni dijalog. Je li to bila nagrada? Uvijek je Valdis dolazio u Hrvatsku kada su ga pozivali da govori o euru i nama također priča bajke koje je u svojoj zemlji pričao.

Sjećam se jedne takve posjete dok sam još bio u Saboru prije otprilike tri godine. Došao je održati predavanje pred članovima tri odbora: za financije, gospodarstvo i EU poslove. Od neviđene količine fraza i nesuvislih poruka jedva sam se suzdržavao da ga prekinem. Kada je konačno završio i kada su se postavljala pitanja postavio sam mu dva. Odgovori su bili u stilu Plenkovića; da ulazimo u raj.

On ustvari uopće nije odgovorio na moja pitanja, već je govorio opće naučene fraze koje ponavlja na svim svojim putovanjima. A kako bi i odgovorio, jer to nije njegovo područje, jer je temeljno obrazovan kao inženjer. To, kao što znamo, nije važno niti u Bruxellesu. Bitno je da zna dobro pričati bajke i da se kreće zadanim putem.

Njega sada očito ne brine situacija u njegovoj zemlji. Bitno je da je on sebe osigurao. On je također kao i Plenković pričao svojim Latvijcima da je euro štit od inflacije, rasta kamata i drugih kriza. No, Latvija danas ima inflaciju oko 25%, iseljavanje i dalje traje i sve je teže naći posao. Latvijci se sada gorko kaju što su podlegli njegovim bajkama i što nisu zadržali nacionalnu valutu.

Iz Hrvatske je također od 1990. godine do danas otišlo oko milijun ljudi. Gospodarstvo je opasno deindustrijalizirano, dugovi nikada veći, a inflacija najviša u zadnjih 30 godina. I Hrvatska i Latvija su prije uvođenja eura dugo godina vodile politiku fiksnog deviznog tečaja svojih valuta prema euru i tako uništavale konkurentnost, izvoz i snagu gospodarstva.

Kada kola krenu nizbrdo, a već prilično jesu, vjerojatno će i Plenković istim putem kao i njegov prijatelj. Ostavljaju za sobom spaljenu zemlju što nazvaše svojim povijesnim postignućima. Očito da je to tako, ali ne za nas – nego protiv nas.

Latviju i 9 godina nakon uvođenja eura napuštaju njeni stanovnici, inflacija i kamate rastu i o njoj više nitko ne piše kao baltičkom tigru ili šampionu tranzicije. Euro nije bio njen štit niti motka za preskočiti u društvo bogatih članica eurozone. Euro je postao uzrok propadanja slabijih zemalja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp