Kina ugasila više od 1000 računa na Weibu zbog kritike sustava – Zapad kritizira Kinu, a istodobno vrši cenzuru


Ovih je dana popularna kineska društvena mreža Sina Weibo suspendirala ili izbrisala više od 1000 računa svojih korisnika koji su se drznuli kritizirati vladine poteze za suzbijanje širenja korona virusa. 

Popularna društvena mreža Sina Weibo objavila je da je zabilježila 12.854 kršenja svojih standarda, uključujući napade na stručnjake, znanstvenike i medicinske radnike te izdala privremene ili trajne zabrane za 1.120 računa.

Kineska vladajuća Komunistička partija uvelike se oslanjala na liječnike kako bi opravdala stroga ograničenja uvedena za suzbijanje epidemije, uključujući “zaključavanje”, mjere karantene i masovno testiranje.

Mainstream mediji, točnije vodeći zapadni mediji, ovu vijest prenose kao skandaloznu i sramotnu, ponašajući se nadmeno u civilizacijskom smislu i pozivajući se tobože na nekakvu ‘slobodu govora’ i izbjegavajući istodobno komentirati činjenicu da je upravo u zapadnom svijetu cenzurirano nekoliko stotina milijuna računa na društvenim mrežama zbog kritika COVID politika i da je na tom ‘bajkovitom’ Zapadu potiho uvedena teška represija Covidu u čast. Dobro je rekao Tim Robbins – Covid je poput neke nove religije kojoj su se mnogi bespogovorno predali i dali tom imaginarnom bogu u ruke svoje živote.

Kojeg li licemjerja. Nikada nije bilo veće i otvorenije, dodat ćemo – i pokvarenije i podmuklije cenzure no sada. To je sada definitivno dokazano. U početku smo se pitali – je li ikada bilo gore no sada, ali sada kada smo vidjeli na što su sve cenzori spremni, sada znamo da sigurno nikada nije bilo ovako, jer nikada nije bilo niti toliko mogućnosti koje tehnologija danas nažalost pruža suvremenim cenzorima. S obzirom da su mediji većinom digitalizirani, digitalnim ih se putem i cenzurira (čitaj: terorizira), što je više nego jednostavno onima koji se bave tim prljavim poslom. Oni koji bivaju žrtve suvremenih cenzora nemaju se kome ni žaliti, već moraju šutke trpjeti taj teror. 

Naime, nakon pritiska javnosti i prosvjeda zbog oštrih mjera u sklopu nulte tolerancije prema Covid-u, Kina je prošli mjesec ukinula gotovo sva takva ograničenja, što je, kako dalje prenose glavni mediji, dovelo do naglog porasta broja novozaraženih i prenapregnutog zdravstvenog sustava.

Za očekivati je da će ova predstava ići dalje, jer čim u mainstream medijima počinju govoriti o ‘novozaraženima’, već unaprijed znamo da nam nešto novo i opako spremaju. Nove zabrane, nova ograničenja, nova zatvaranja, nove prisile na cijepljenje, novo društveno distanciranje, novu cenzuru, tko če ga znati. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp