SZO-ova agencija za istraživanje raka procijenit će zdravstvene rizike 5G mreže, ali ne prije 2025. godine


Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije sudjelovat će u projektu procjene zdravstvenih rizika izloženosti 5G tehnologijama, no kritičari su optužili agenciju da ignorira već postojeće dokaze i sugerirali da bi rezultate mogli pokvariti njihovi industrijski partneri.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak je objavila da će sudjelovati u novom projektu koji uključuje procjenu zdravstvenih rizika izloženosti 5G tehnologijama.

Prema IARC-u, projekt će “razviti alate i instrumente za pouzdanu procjenu izloženosti, provesti eksperimentalne studije (in vitro, studije na životinjama i ljudima) o potencijalnim rizicima od raka i razviti učinkovite materijale za komunikaciju o zdravstvenim rizicima za dionike.”

Projekt – Znanstveno utemeljena izloženost i procjena rizika radiofrekvencijskih i milimetarskih sustava (SEAWave) – ima za cilj identificirati razlike u obrascima izloženosti između 5G i ranijih mobilnih tehnologija, kao što je 2G-4G .

Horizon Europe i SERI (Švicarska) sufinanciraju projekt koji će kulminirati procjenom rizika 5G, koja bi trebala biti objavljena 2025. godine.

Stručnjaci za zdravstvene rizike izloženosti 5G tehnologijama rekli su da su procjene rizika trebale biti provedene prije mnogo godina.

“Procjena rizika trebala je biti obavljena prije uvođenja 5G – a ne godinama nakon što je počelo”, rekla je Mona Nilsson, direktorica Švedske zaklade za zaštitu od zračenja .

Umjesto toga, rekao je Nilsson, “cijele populacije” su nekoliko godina “efektivno pretvorene u 5G laboratorijske štakore u opasnom eksperimentu”.

Eileen O’Connor, suosnivačica i direktorica EM Radiation Research Trusta u Ujedinjenom Kraljevstvu i članica uprave International EMF Alliance , slaže se.

“Zašto IARC hitno ne poziva na načelo predostrožnosti umjesto da pristane na procjenu 5G?” upita O’Connor. “Postoji dovoljno dokaza i razloga za zabrinutost u vezi javnog zdravlja povezanog s 2G, 3G i 4G”, rekla je.

Prema O’Connoru, “Cijelo stanovništvo će biti izloženo neprovjerenom i nereguliranom [elektromagnetskom] zračenju , koje će apsorbirati u svoja tijela i bez ikakvog javnog dogovora. Previše izvješća i pregleda odgađa i negira pristup predostrožnosti zbog ekonomskih interesa.”

“Vrijeme je za akciju”, rekla je O’Connor, dodajući da je “duboko zabrinuta” zbog uloge “koju igraju posebni interesi i industrijsko lobiranje”. “Vrijeme je da zatražimo odgovornost za nametanje ove tehnologije u svakom kutku naših života, i vrijeme je da zatražimo odgovornost od strane pojedinaca koji glasaju da se ova tehnologija uvede bez da je proveden i jedan sigurnosni test za 5G, kao što je utvrdio američki senator Blumenthal tijekom kongresnih saslušanja o 5G ”, rekla je.

Zašto je ‘komunikacija o riziku’ zadnja na dnevnom redu SEAWavea?

Prema IARC-u, agencija planira “odigrati ključnu ulogu u kasnijim fazama projekta koordiniranjem sveobuhvatne evaluacije eksperimentalnih studija projekta i pregleda najnovije literature o frekvencijama milimetarskih valova i učincima na zdravlje” — učinkovito stvarajući on je glavni arbitar za koje se znanstvene studije uzimaju u obzir kada se utvrđuje postoje li znanstveni dokazi o zdravstvenim rizicima koje predstavlja 5G.

Prema njegovoj web stranici, projekt SEAWave sastoji se od dovršetka 11 međusobno povezanih manjih projekata — nazvanih “radni paketi” — započetih na početnom sastanku i radionici zajedničkog dizajna.

SEAWave planira dovršiti osam radnih paketa, uključujući studije usmjerene na vrste izloženosti 5G mreži i zdravstvene ishode, a zatim procijeniti rizik od 5G po ljudsko zdravlje kao svoj deveti radni paket.

Nakon toga, projekt će se baviti načinom komuniciranja rizika u javnosti.

Znanstvenici koji se pozivaju na načelo predostrožnosti rekli su da bi komunikacija o riziku u vezi s 5G i bežičnim tehnologijama — poput upotrebe bežičnih slušalica poput Appleovih popularnih AirPods — trebala biti proaktivna, a ne retroaktivna.

Zdravstveni rizici povezani s 5G već su poznati, kažu kritičari

Nilsson — koji je autor dviju knjiga o zdravstvenim rizicima povezanim s bežičnim zračenjem i koautor akademske publikacije pod naslovom “Smjernice Međunarodnog povjerenstva za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) 2020 o radiofrekvencijskom zračenju” — rekao je da IARC-ovo priopćenje za javnost “daje dojam da već ne znamo da postoje ogromni znanstveni dokazi o štetnim učincima prethodnih generacija telekomunikacijske tehnologije (2G, 3G WiFi).”

Nastavila je:

“Ne spominje se da je zračenje iz 5G i prethodnih generacija IARC 2011. klasificirao kao ‘ moguće kancerogeno za ljude ‘ skupine 2B.

“Također se ne spominje neprihvatljiva činjenica, koju su iznijeli znanstvenici u 5G Appealu i nedavno osnovana Međunarodna komisija za biološke učinke elektromagnetskih polja, da se rizici moraju istražiti prije bilo kakvog pokretanja i da već postoje dokazani štetni učinci iz prethodnih generacija, kao što su oštećenje DNK, oksidativni stres, rak, štetni učinci na mozak, na plodnost itd.”

O’Connor je izjavila da smatra šokantnim to što je IARC pristao koordinirati izradu procjene rizika za izloženost 5G mreži u sklopu projekta SEAWave koji financira EU “iako je priznala da se tijekom posljednja četiri desetljeća pojavilo sve više bežičnih aplikacija i neprestano se razvijaju, što otežava praćenje promjenjivih obrazaca izloženosti radiofrekventnim elektromagnetskim poljima (RF-EMF) u populaciji.”

“Priznaju da ne mogu biti u tijeku, a ipak pristaju pregledati 5G?” pitala je.

Prošlo je više od desetljeća, objasnio je O’Connor, otkako su članovi IARC-a cijeli RF-EMF spektar klasificirali kao “2B mogući ljudski karcinogen”. Glasanje je bilo “gotovo jednoglasno: 29 prema 1”, dodala je.

Od tada, rekao je O’Connor, više studija na ljudima i toksikoloških studija na životinjama, koje su pokazale jasne dokaze o tumorima, dodale su dokazima o povećanom riziku od raka.

Godine 2018. Nacionalni toksikološki program (NTP) — dio američkog Ministarstva zdravstva i društvenih usluga — utvrdio je u studiji vrijednoj 30 milijuna dolara da postoje “jasni dokazi” da je elektromagnetsko zračenje povezano s rakom i oštećenjem DNK.

“RF [radiofrekvencijske] studije vrijedne 30 milijuna američkih Nacionalnih toksikoloških programa i 10-godišnji istraživački projekt talijanskog Instituta Ramazzini pronašli su jasne dokaze malignih tumora”, rekla je.

“Dva različita instituta,” naglasila je O’Connor, “s laboratorijima u različitim zemljama, potpuno neovisni jedni o drugima i oba proizvode paralelne konzistentne nalaze, pojačavaju valjanost ovih revolucionarnih studija na životinjama.”

O’Connor je dodala:

“Vanjski panel za ocjenu od 11 znanstvenika pohvalio je metodologiju NTP studije i zaključio da rezultati pokazuju jasan dokaz karcinogene aktivnosti.

“Mnogi liječnici i znanstvenici sada pozivaju na hitnu nadogradnju klasifikacije RF-EMF-a s 2B na skupinu 1 (poznati karcinogen), istu kategoriju kao i duhan.

“Dr. [Lennart] Hardell, specijalist onkolog i epidemiolog raka, koji je dao stručni komentar na NTP studiju, nedvosmisleno je izjavio: ‘Agens je kancerogen za ljude.’”

Štoviše, rekao je Nilsson, 2017. godine, “Znanstvenici su u 5G apelu upozorili da će 5G dovesti do golemog povećanja izloženosti mikrovalnom zračenju sličnom prethodnim generacijama, za koje se već pokazalo da su štetni, te da bi uvođenje 5G trebalo zaustaviti dok se zdravstveni rizici ne istraže.”

Nilsson je dodao:

“Tijekom posljednjih godina uvođenja 5G od kraja 2019., naša mjerenja zračenja potvrdila su da 5G doista dovodi do ogromnog povećanja izloženosti u švedskim gradovima.

Prva studija slučaja o učincima 5G na zdravlje, koju smo proveli epidemiolog Lennart Hardell i ja, pokazala je da je 5G bazna stanica unutar dva dana izazvala mikrovalni sindrom kod dvije osobe koje žive blizu bazne stanice.”

O’Connor je primijetila da je svjetski popis svih recenziranih znanstvenih studija, do svibnja 2020., o ljudskom zdravlju oko baznih stanica mobilne telefonije i mobilnih tornjeva, koji su sastavili Karl Muller i EM-Radiation Research Trust, pokazao dosljedne nalaze zdravstvenih problema. “Od 33 studije, 32 (ili 97%) prijavile su zdravstvene probleme”, rekla je.

Jedina studija koja nije otkrila zdravstvene probleme bila je “vrlo loša studija raka u Bavarskoj koja prema vlastitom priznanju nije imala dovoljne kontrole”, rekla je.

Samo prošle godine 250 znanstvenika potpisalo je peticiju Ujedinjenim narodima koja se usmjerila na neionizirajuća elektromagnetska polja (EMF), koja koriste AirPods i drugi Bluetooth uređaji, te mobitele i Wi-Fi, koji emitiraju RF zračenje.

Joel Moskowitz, Ph.D., direktor Centra za zdravlje obitelji i zajednice na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley, jedan je od potpisnika peticije.

“Sa stajališta predostrožnosti”, rekao je Moskowitz, “rekla bih da ne biste trebali ovako eksperimentirati sa svojim mozgom držeći ove vrste bežičnih slušalica na glavi ili u ušima.”

“Provodite zdravstveni eksperiment na sebi, a trenutni propisi potpuno su zanemarili takve vrste izloženosti”, dodao je Moskowitz.

‘Greenwashing projekt’ zaražen korporativnim dionicima?

Prema web stranici SEAWave, projekt “ima za cilj doprinijeti znanstvenoj osnovi za procjenu zdravstvenih rizika 5G i ponuditi sredstva za učinkovitu komunikaciju zdravstvenih rizika i širenje rezultata svim dionicima, od građana i nacionalnih regulatora, do standardizacijskih tijela i industrije.”

No Nilsson je rekla da projekt “izgleda kao projekt zelenašenja za uvođenje 5G u korist glavnih korporativnih dionika.”

Na primjer, istaknula je Nilsson, neki od konzorcijskih partnera SEAWavea — kao što su Telecom Paris i ITIS — „zabrinjavaju” zbog potencijalnog primanja sponzorskih sredstava od dionika 5G.

Nilsson je također primijetila da je IARC-ovo priopćenje za tisak uključivalo “obmanjujuću tvrdnju” da su mnogi parametri izloženosti 5G slični onima 2G-4G. “Ali znamo da je 5G već doveo do golemog povećanja izloženosti u usporedbi s prethodnim generacijama prema mjerenjima koja su do sada provedena tijekom uvođenja 5G”, rekla je.

“Činjenica da 5G masovno povećava izloženost zračenju također je razlog zašto je sektor telekomunikacija lobirao kod raznih vlada – poput BruxellesaŠvicarske i Italije – da ublaže svoja ograničenja zračenja, jer inače neće moći uvesti 5G kako je planirano.”

Sada, godinama nakon uvođenja 5G, rekla je, razine izloženosti “premašuju 1 milijun mikrovata po kvadratnom metru u vršnim vrijednostima — što je daleko iznad onoga za što se zna da uzrokuje štetne učinke u smislu poremećaja spavanja, glavobolje, vrtoglavice, tinitusa, srčane aritmije, i umor.”

“Simptomi su već opisani prije nekih 50-40 godina kao mikrovalni sindrom ili radiofrekventna bolest i potvrđeni su studijama na ljudima koji žive u blizini mobilnih telefonskih stubova [staničnih tornjeva] i baznih stanica tijekom posljednja dva desetljeća”, dodala je Nilsson.

Nilsson je naglasio da je s obzirom na uključene utjecajne korporativne gospodarske interese neophodno da bilo kakvu procjenu rizika provode znanstvenici koji nemaju veze s telekomunikacijskim sektorom ili korporacijama povezanim s telekomunikacijama.

“Međutim, IARC nažalost više nije jamstvo za takvu objektivnost”, rekla je, dodavši:

“Zaklada Bill & Melinda Gates daleko je najveći pojedinačni dobrovoljni financijer IARC- a i takvo financiranje vjerojatno dolazi s određenim uvjetima.

“Nadalje, IARC-ov voditelj odjela za radijaciju, Joachim Schüz, dobro je poznati poricatelj rizika, unatoč sve brojnijim dokazima koji govore suprotno, koji je izradio ozbiljno pristrano izvješće za Europsku komisiju i manjkave studije o rizicima tumora na mozgu od mobilnih telefona, financiran od strane telekomunikacijskih kompanija, kao što su Danish Cohort i Cefalo studija.”

Na konferenciji Europske komisije 2014. o EMF-ovima i potencijalnim učincima na zdravlje na kojoj su O’Connor i Schüz bili izlagači, O’Connor je rekla da se suočila s dužnosnicima IARC-a — uključujući Schüza — zbog isključivanja Hardellovih radova iz njihove recenzije znanstvenih studija EMF-a.

Schüz je tvrdio da su dokumenti stigli prekasno nakon poziva SCENIHR-a [Znanstvenog odbora za nove i novootkrivene zdravstvene rizike] za dostavu radova, rekla je O’Connor, “ali podsjetila sam ga da je prihvatio rad/pismo koji ne sugerira potencijalne zdravstvene rizike.”

Doista, vodstvo IARC-a šalje “mješovite signale” o svom stavu u vezi s priznavanjem dokumentiranih zdravstvenih rizika povezanih s RF zračenjem, izvijestio je Microwave News prošlog mjeseca.

Ravnateljica IARC-a Elisabete Weiderpass nedavno je otkrila da će se nova procjena dokaza koji povezuju RF zračenje s rakom vjerojatno održati početkom 2024. te da bi službena odluka mogla doći u roku od nekoliko mjeseci.

Weiderpass nije sugerirala da bi nova procjena ponovno potvrdila prethodnu IARC-ovu klasifikaciju RF-a kao mogućeg karcinogena za ljude. Umjesto toga, prema Microwave Newsu, jasno je dala do znanja da bi IARC umjesto toga mogao smanjiti rizik od RF raka i ukloniti trenutnu klasifikaciju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp