Pripreme su u punom jeku: 5000 vojnika osigurava godišnji sastanak WEF-a u Davosu


Počele su pripreme za Svjetski ekonomski forum (WEF) u Davosu. Globalnu elitu štiti vojska. Godišnji sastanak u Švicarskoj osiguravati će do 5000 vojnih osoba.

Deset dana prije početka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji se održava od 16. do 20. siječnja, u Davosu su počeli građevinski radovi. Kako bi se osigurala sigurnost, civilne vlasti ponovno će imati potporu vojske. Službu pomoći do 5000 pripadnika oružanih snaga odobrio je parlament za godišnje sastanke WEF-a od 2022. do 2024., objavilo je početnu stranicu Ministarstva obrane (DDPS).

3000 sudionika

Na WEF 2023. godine očekuje se 3000 međunarodnih sudionika iz gospodarstva, politike, znanosti i društva. Ovogodišnji moto je “Suradnja u fragmentiranom svijetu”. WEF će sljedeći tjedan objaviti popis gostiju.

Već je poznato da će sastanku, između ostalih, prisustvovati švicarski predsjednik Alain Berset, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, njemački kancelar Olaf Scholz i Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke.

Bez sudjelovanja američkog predsjednika Bidena

S druge strane, neće doći američki predsjednik Joe Biden, kao ni njegova potpredsjednica Kamala Harris ili državni tajnik Antony Blinken. Umjesto toga, SAD u Švicarsku šalje Johna Kerryja, posebnog izaslanika predsjednika za klimu, i ministra rada Martina J. Walsha.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp