Ujedinjeni Arapski Emirati uveli su praćenje hoda putem biometrije


Prema izvješćima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), biometrija dobiva na značaju u lokalnim aktivnostima provedbe zakona, a vrsta tehnologije koja je uključena također postaje detaljnija.

Točnost na stranu – ali očito se način na koji hodate – kako ga tumači tehnologija masovnog nadzora – sada može koristiti kao inkriminirajući dokaz protiv vas u ovoj zemlji..

Umjesto toga, čuli smo od stanovnika Dubaija da je biometrijski nadzor stanovništva – koji se lako opravdava kao nešto pozitivno, kada postoji kazneni slučaj koji se može povezati s praksom – sada otišao dalje od uzimanja otisaka prstiju, prepoznavanja lica i slično.

Biometrijski podaci koji se odnose na hod ljudi – naime, jedinstveni način na koji hodaju – zajedno s “mjerama tijela” sada se očito koriste kao prihvatljivi dokazi u UAE.

Jedno se izvješće odnosi na neka ograničenja za policiju koja se okreće “samo” snimkama sigurnosnih kamera za dokaze lica u muslimanskim zemljama – naime ljudi, uključujući osumnjičene počinitelje, mogu nedvojbeno biti pokriveni od glave do pete, uključujući njihova lica, zbog vjerskih i društvenih običaja .

I tu je policija Dubaija ponosno objavila da je uhitila muškarca osumnjičenog za navodnu invaziju doma i pljačku koji se odjenuo u ženu – tj. nosio je ogrtač koji pokriva cijelo tijelo i pokrivalo za lice – jer im je “biometrija” omogućila da razaznaju njegov identitet kroz “fizičke mjere i obrasce hoda”.

A da bi donijeli takav zaključak, moraju već posjedovati spomenute biometrijske podatke za usporedbu.

Policija Dubaija ovu vrstu istražne tehnike hvali kao “proaktivnost” – što god to značilo u smislu valjanih policijskih istraga.

U Dubaiju, kako je objasnio general bojnik Ahmad Thani bin Ghalaita, to znači sljedeće:

„Proaktivnost je postala obvezujući čin koji od nas zahtijeva da predvidimo buduće izazove i razvijemo rješenja, prakse i tehnike za borbu protiv novih kriminalnih metoda. Stoga prateći upute Njegove Ekselencije general pukovnika Abdullaha Khalife Al Marrija, glavnog zapovjednika policije Dubaija, počeli smo koristiti biometrijske otiske prstiju uz otiske lica koje smo koristili kao vizualni forenzički dokaz za otkrivanje identiteta optuženika”.

Do sada je policija Dubaija “riješila” 2290 slučajeva koristeći biometriju “uz otiske lica kao vizualni forenzički dokaz za otkrivanje identiteta”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp