Kineski “Westworld” — Muzej koji proizvodi realistične humanoidne robote


Kada posjetitelji dođu u ovaj futuristički muzej zasigurno se osjećaju kao da su u nekom znanstveno-fantastičnom filmu ili u samoj budućnosti.

EX Muzej budućnosti i znanosti u kineskom lučkom gradu Dalianu na sjeveroistoku Kine prikazuje posjetiteljima najnaprednije oblike robotike s ciljem da robote učine što prilagodljivijima i što je moguće realnijima do te mjere da im se čak vide i vene, a mogu se i naježiti. Koliko su s jedne strane fascinantni ti humanoidni roboti, toliko djeluju i zastrašujuće.

Prema obilasku muzejskog istraživačkog i dizajnerskog centra koji je objavio kineski državni medijski kanal CGTN, tehničari u muzeju mogu skenirati nečije karakteristike, pa čak i udove kako bi odmah potom kreirali dinamičke 3D robote.

Na snimci sa YouTube-a, novinarki su skenirane crte lice kako bi po njoj napravili “prilagođenog androida” – po narudžbi. Dijelovi njezinog tijela su potom 3D isprintani, a na snimci se vidi kako ona kontrolira pokrete svog 3D isprintanog robotskog uda preko visokotehnološke rukavice. Pred očima posjetitelja proizvode se  humanoidni roboti po narudžbi, pretvarajući nešto što je do maloprije bila samo zamisao – u stvarnost.

„Koža je napravljena od bioničkog silikona medicinske kvalitete, vene, linije dlanova, pa čak i naježenost — sve izgleda veoma realno”, rekao je potpredsednik muzeja Yang Jianguo za CGTN, prenosi Business Insider.

Muzej, koji je otvoren u rujnu 2021. godine, također sadrži robote bazirane na likovima Alberta Einsteina i Steve Jobsa. Ovdje se također proizvode i robotizirane seks lutke. U EX Muzeju budućnosti i znanosti posjetitelji se susreću s robotiziranim slavnim ličnostima koje su živjele u 17. stoljeću te mogu posjetiti centar za istraživanje i razvoj i proizvodnu traku bionic u ljudskom obliku. Kina posljednjih godina intenzivno radi na razvoju robotike i umjetne inteligencije i ljudi su iznenađeni kada vide koliko je daleko Kina odmakla u tom smjeru.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp