Petro-Yuan: Bliži se kraj američkog dolara kao svjetske valute


Kina i Saudijska Arabija ubuduće će trgovati naftom u kineskim valutama. O Petro-Yuanu se već uvelike govori, ali mainstream mediji o tome uopće ne izvještavaju.

Snaga SAD-a temelji se na petrodolaru, jer sve dok se svim glavnim robama – posebno naftom – diljem svijeta trguje u dolarima, dolar je u tolikoj potražnji da SAD mogu nastaviti stvarati trilijune dolara duga svake godine kako bi financijski podržale svoju vojsku, s kojim mogu silom provoditi svoje interese diljem svijeta ako je potrebno. Ako dolar izgubi status svjetske valute, to će neizbježno značiti da će SAD bankrotirati.

Dolar i sankcije

Zbog toga su SAD poduzele akciju protiv Libije ili Iraka, jer su se te zemlje poigravale idejom da prestanu prodavati svoju naftu za dolare. I Rusija je također pala u nemilost prije nekoliko godina kada je počela trgovati naftom i plinom u rubljama na burzi u Sankt Peterburgu.

Moć dolara kao svjetske valute je i razlog zablude SAD-a da može sankcionirati sve neposlušne zemlje, jer ako državu odvoji od dolara, imat će ogromne probleme s kupnjom sirovina – počevši od hrane i lijekova.

Ali budući da su SAD sada stavile toliko zemalja pod sankcije da im je lako izgubiti trag, te su zemlje počele uspostavljati svoje klirinške sustave među sobom bez dolara, potkopavajući učinak sankcija. Što više zemalja SAD nameće sankcije, to je veća skupina zemalja koje (moraju) pronaći načine za upravljanje svojim ekonomijama bez dolara.

A budući da se mnoge zemlje koje još nisu sankcionirale od strane SAD-a moraju bojati da će i one sutra pasti pod američke sankcije, privlačno je za sve više zemalja reći zbogom dolaru.

Ruski predsjednik Putin vrlo je prikladno opisao ovu američku politiku 2018., kada su ga tijekom panel rasprave upitali zašto se Rusija okreće od dolara. Putinov odgovor je počeo ovako:

“Naš cilj nije okrenuti se od dolara, dolar se okreće od nas. A oni koji donose relevantne odluke ne pucaju samo sebi u nogu, nego malo više. Jer takva nestabilnost u plaćanju u dolarima navodi mnoga svjetska gospodarstva da traže alternativne rezervne valute i stvaraju sustave plaćanja koji su neovisni o dolaru.”

Arapska emancipacija

  1. je pokazala da se Arapi emancipiraju od SAD-a. Ovo je geopolitički potres koji je dobio malo pozornosti u zapadnim medijima, ali prava prekretnica mogla bi biti neizbježna.

SAD je stvorio petrodolar sa Saudijskom Arabijom 1970-ih, kada su Saudijci pristali trgovati svojom naftom samo u dolarima u zamjenu za vojnu zaštitu i pravo kupnje neograničenog oružja od SAD-a.

Činjenica da su Saudijci i druge monarhije u Zaljevu 2022. demonstrativno oduzeli vjetar u jedra SAD-u i Zapadu kada je Zapad molio za povećanje proizvodnje nafte i plina bila je geopolitička senzacija.

To je postalo još očitije kada je kineski predsjednik posjetio Saudijsku Arabiju u prosincu 2022., jer je – za razliku od američkog predsjednika Bidena u ljeto 2022. – primljen s tako pompoznim počastima kakve se rijetko viđaju. Kao rezultat toga, odlučeno je o strateškom partnerstvu između Kine i Saudijske Arabije i odlučeno je da će Saudijska Arabija početi trgovati svojom naftom s Kinom u juanima.

Malo poznata činjenica je da je Kina 2018. godine već stvorila “Petro-Yuan” za trgovinu naftom i plinom. Jedan od razloga za uvođenje Petro-Yuana bio je da Rusija, Venezuela i Iran mogu izbjeći američke sankcije, a zemlje kao što je Saudijska Arabija mogu izbjeći hegemoniju dolara i pritisak SAD-a.

Kraj dolara kao svjetske valute

Udio dolara u svjetskoj trgovini i u svjetskim deviznim rezervama već godinama opada zbog navedenih razloga. Činjenica da su Arapi sada voljni prodavati naftu u odnosu na druge valute osim dolara dodatno će oslabiti poziciju dolara.

Naravno, to ne znači da će era dolara sutra završiti, ali čak i zapadni analitičari vide kraj dolara kao svjetske valute, barem u srednjem roku.

Zato su provedena dva nedavna stručna izvješća o odluci Saudijske Arabije da ubuduće trguje naftom u kineskoj valuti. Prvo izvješće analiza je stručnjaka iz velike francuske banke BNP Paribas, a drugo je izvješće Marketinsidera, podstranice Businessinsidera.

Prvo analiza BNP Paribas .

Početak prijevoda:

Internacionalizacija renminbija – Petro-Yuan i uloga zlata.

Ako Saudijska Arabija odluči trgovati svojom naftom s Kinom u renminbiju umjesto u američkim dolarima, to bi dodatno potaknulo trgovinu Petro-Yuan koja se već odvija između Kine i Rusije. Ako više igrača odluči trgovati naftom i drugim proizvodima s Kinom u renminbiju, kineska bi valuta s vremenom mogla dosegnuti kritičnu masu na međunarodnoj razini.

Međutim, zlato je ključni faktor u daljnjem razvoju Petro-Yuan sustava. Petro-Yuan podržan zlatom ne zahtijeva punu konvertibilnost renminbija, što Kini omogućuje da istovremeno zadrži kontrolu nad svojim kapitalnim računom i promiče internacionalizaciju renminbija.

Ovaj sustav omogućuje renminbiju da s vremenom postane neovisna klasa imovine, proširujući i internacionalizaciju renminbija i kinesko vlastito tržište kapitala. Također bi mogao poremetiti globalni platni sustav SWIFT (Društvo za svjetsku međubankarsku financijsku telekomunikaciju) kojim dominira američki dolar.

Zamah Petro-Yuana

Predsjednik Xi Jinping posjetio je Saudijsku Arabiju prošlog prosinca na prvom kinesko-arapskom summitu i summitu Vijeća za suradnju Kine i Zaljeva. Kina je najveći svjetski potrošač energije, dok je Saudijska Arabija drugi najveći proizvođač nafte i najveći svjetski izvoznik nafte. Državni posjet unaprijedio je kinesku inicijativu iz 2018. da se trgovina naftom prebaci na renminbi, a ne na američki dolar.

Nakon sankcija koje je SAD uveo zbog rata u Ukrajini, Rusija je željela više koristiti renminbi, jačajući kinesku valutu i već uspješnu kinesko-rusku trgovinu (vidi sliku 1 u navedenom članku). Rusija je usvojila kineski CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) za trgovanje naftom, zaobilazeći SWIFT.

Ako i Saudijska Arabija i Rusija nastave surađivati ​​s Kinom, obujam trgovine naftom u renminbiju preko CIPS-a mogao bi se značajno povećati. Četvrti najveći ruski proizvođač nafte, Gazprom Neft, namirio je svu svoju prodaju sirove nafte s Kinom (trećinu ukupne prodaje) u renminbiju od 2015. godine. Zemlje poput Irana, Venezuele i Indonezije već dogovaraju dio svoje trgovine naftom s Kinom u renminbiju.

Opseg trgovanja i prilike za korištenje renminbija za međunarodna plaćanja mogu se povećati kako sve više zemalja diverzificira rizik od američkog dolara. Ovakav razvoj događaja mogao bi na kraju ugroziti globalni financijski sustav temeljen na američkom dolaru, budući da se status dolara kao globalne rezervne valute u velikoj mjeri temelji na njegovoj važnosti na tržištima energije i roba.

Sve veća važnost renminbija

Neki tržišni sudionici u početku su procijenili da bi prebacivanje trgovine naftom s dolara na renminbi moglo ukloniti 600 do 1 trilijun dolara u transakcijama mjesečno s dolara.

Podaci SWIFT-a pokazuju da je u studenom 2022. (zadnji dostupni podaci) renminbi bio peta najkorištenija valuta u globalnim plaćanjima, s udjelom od 2,37%. To je povećanje od 2% u usporedbi s prije dvije godine, ali još uvijek djelić plaćanja u USD i EUR.

S mjesečnim SWIFT uplatama u vrijednosti od oko 100 bilijuna dolara, udio renminbija trenutno bi bio oko 2,37 bilijuna dolara. Uz trgovinu naftom vrijednu 600 do 1 trilijun dolara koja bi se mogla podmiriti u renminbiju, udio juana u globalnim plaćanjima u SWIFT sustavu porastao bi na 3% ili više. To bi renminbi učinilo četvrtom najkorištenijom valutom na svijetu, ispred japanskog jena.

Uloga zlata

Naravno, Petro-Yuan neće preko noći zamijeniti Petro-Dollar i sustav plaćanja koji se temelji na dolarima. Međutim, kineska strategija podržavanja renminbi petro-dolara zlatom ključna je za izgradnju Petro-Yuan sustava. Konvertibilnost renminbija u zlato čini ga globalnim investicijskim sredstvom za strane vlasnike renminbija, jačajući njihovo povjerenje i potražnju za kineskom valutom.

Ako strategija zainteresiranja Saudijske Arabije i Rusije za inicijativu Petro-Yuan uspije, druge bi je zemlje mogle slijediti. To bi moglo imati duboke geopolitičke i gospodarske posljedice jer bi moglo promijeniti dinamiku trgovine naftom i pomaknuti geopolitičku ravnotežu prema Kini. Zemlje mogu zaobići ekonomske sankcije prema sustavu američkog dolara korištenjem renminbija i CIPS-a, slabeći sposobnost SAD-a da kontrolira i utječe na međunarodnu trgovinu i tokove dolara.

Klasa imovine u renminbiju

Kina stvara infrastrukturu za internacionalizaciju renminbija. Sustav Petro-Yuan mogao bi omogućiti Pekingu da ubrza ovaj proces uz zadržavanje pune kontrole nad svojim kapitalnim računom.

Održavanje i širenje mreže Petro-Yuan također znači da bi Kina morala prikupiti više zlata za renminbi podržan zlatom.

Međutim, s vremenom će Kina osim zlata morati stvoriti više investicijske imovine denominirane u juanima kako bi povećala poticaj za korištenje valute. Povećana netrgovačka potražnja za renminbijem zahtijevat će daljnji razvoj kopnenih tržišta kapitala, uključujući instrumente zaštite od renminbija, kako bi se prilagodili velikim inozemnim novčanim tokovima.

Kraj prijevoda

Sada članak Marketinsidera .

Početak prijevoda:

Dok Kina nastoji oslabiti američki dolar s Petro-Yuanom, proizvođači nafte se okupljaju oko Pekinga, a Rusija je “postala azijska nacija”, kažu analitičari

Iako će dolar vjerojatno ostati dominantna svjetska valuta u doglednoj budućnosti, uspon takozvanog Petro-Yuana dobit će zamah kako Kina kapitalizira svoj status najvećeg svjetskog uvoznika nafte, kaže analitičar.

Dolar ostaje glavna valuta za trgovinu i devizne rezerve. Ali Peking sve više koristi juan kao valutu za naftne poslove, dovodeći u pitanje vodstvo dolara na tržištima roba.

Ruska invazija na Ukrajinu prošle godine bila je glavni razlog odlaska od dolara, prema Viktoru Katoni, višem analitičaru za sirovu naftu u Kpleru.

Dok su zapadne zemlje zamrznule ruske devizne rezerve i izbjegavale njezinu naftu, Moskva je koristila Aziju kao alternativno tržište sirove nafte i prošle godine pretekla Saudijsku Arabiju kao glavnog opskrbljivača Kine naftom.

Zapravo, Rusija je “postala azijska nacija za koju mislim da je uvela juan u veliku trgovinu naftom”, rekao je Katona za Insider.

I dok zagovornici dolara ističu njegovo široko povjerenje i likvidnost, “naivno je misliti da Kina neće pokušati kontrolirati cijenu nafte, da neće htjeti trgovati valutom koju kontrolira.”

To je osobito istinito nakon što je agresivno monetarno stezanje od strane američke središnje banke dovelo dolar do rasta prošle godine, dodao je. Budući da se naftni ugovori uglavnom podmiruju u dolarima, rast dolara čini naftne ugovore skupljima.

I dok je trgovina temeljena na Yuanu s Rusijom u porastu, Kina se također okreće Bliskom istoku kako bi ponovno uspostavila ravnotežu na energetskim tržištima.

Tijekom prošlomjesečnog posjeta Saudijskoj Arabiji, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je zemlje Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) da koriste Šangajsku burzu nafte i plina za pregovaranje o energetskim ugovorima temeljenim na juanima. Tijekom posjeta Kina i Saudijska Arabija također su potpisale trgovinske sporazume vrijedne više od 30 milijardi dolara.

Putovanje je označilo “rođenje Petro-Yuana “, prema Zoltanu Pozsaru, analitičaru Credit Suissea, koji je rekao da Kina želi dedolarizirati dijelove svijeta nakon što je iskoristila nadmoć svoje valute protiv Rusije.

Pozsar je također istaknuo da 40% dokazanih rezervi nafte OPEC+ drže Rusija, Iran i Venezuela, a još 40% Vijeće za suradnju u Zaljevu.

Na kraju će Petro-Yuan dobiti na važnosti i na regionalnoj razini, prisiljavajući mnoge azijske zemlje da “preispitaju svoje trgovinske rutine”, rekao je Katona iz Kplera.

Jedno od središnjih načela kineske robne politike, rekao je, strogo je praćenje čak i najobičnijih detalja trgovine sirovom naftom i devizama, što bi moglo pomoći u jačanju utjecaja zemlje na energetskim tržištima.

“Kina čvrsto kontrolira državne naftne kompanije i diktira koliko im je dopušteno izvoziti. Ograničava cijenu ugljena kada je to potrebno i centralizira kupnju željezne rudače kada smatra da se prema njenim tvrtkama postupa nejednako”, rekao je Katona.

Kraj prijevoda

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp