Klaus Schwab poziva 52 čelnika država da prisustvuju ‘hitnom’ globalističkom summitu


Klaus Schwab sazvao je 52 čelnika država i vlada te gotovo 600 izvršnih direktora na hitan sastanak dok je Svjetski ekonomski forum domaćin svog godišnjeg sastanka u Davosu u Švicarskoj sljedeći tjedan, objavili su organizatori u utorak.

Organizatori Foruma rekli su da će se njihova posljednja postava za elitno okupljanje političkih vođa, poslovnih ljudi, kulturnih trendsetera i šefova međunarodnih organizacija baviti pitanjima s kojima se suočava podijeljeni svijet na početku 2023., s ratom i sukobima, ekonomskim pritiscima i klimatskim promjenama u fokusu.

“Nema sumnje da će se naš 53. godišnji sastanak u Davosu održati u najsloženijoj geopolitičkoj i gospodarskoj pozadini u desetljećima”, rekao je predsjednik foruma Borge Brende, ukazujući na izazove poput prijetnje globalne recesije, skoka cijena energije i hrane i potrebno bolje rješavanje globalnog zatopljenja.

Gotovo jednogodišnji rat Rusije u Ukrajini i ograničenja vezana uz COVID-19, a sada i val infekcija u Kini, pomogli su oslabiti globalnu ekonomiju.

Brende je ukazao na “rekordno sudjelovanje” 52 šefa država i vlada, više od polovice njih iz Europe, kao i nekih nedavno izabranih čelnika, uključujući predsjednika Yoon Suk Yeola iz Južne Koreje, predsjednika Gustava Petra iz Kolumbije i predsjednika Ferdinanda Marcosa Jr. od Filipina. Očekivalo se da će sudjelovati gotovo 300 ministara.

Predsjednik foruma rekao je da su neka izaslanstva zatražila da se imena njihovih sudionika “odmah ne objavljuju” iz sigurnosnih razloga. Brende je, primjerice, rekao da će prisustvovati neodređena izaslanstva na “visokoj razini” iz Kine i Ukrajine.

SAD će predstavljati dužnosnici Bidenove administracije, uključujući predsjedničkog izaslanika za klimu Johna Kerryja, šeficu nacionalne obavještajne službe Avril Haines i američku trgovinsku predstavnicu Katherine Tai, kao i nekoliko guvernera i kongresnih zastupnika.

Sastanak nudi hrpu pitanja o kojima se raspravljalo na stotinama javnih sjednica, kao i u tajnovitijim zakulisnim dogovorima poslovnih čelnika u luksuznim hotelima duž Davos’ Promenade, u blizini konferencijskog centra koji je domaćin skupa.

Dnevni red je prepun rasprava o idejama, inovacijama i potrazi za javno-privatnom suradnjom o pitanjima kao što su energija, klima, ulaganja, trgovina, buduće tehnologije, radna mjesta, zdravstvo i društvena mobilnost, među ostalim.

Teško je predvidjeti hoće li visokoumne rasprave uroditi značajnim najavama koje će napraviti napredak u rješavanju najhitnijih svjetskih izazova. Događaj je kritiziran jer ugošćuje bogate direktore koji ponekad lete u korporativnim zrakoplovima koji ispuštaju ispušne plinove.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp