Prijevara zelene energije


Mnogi ljudi sada kupuju ono za što vjeruju da je “zelena energija”. 

Tvrde da je električna energija koju koriste stvorena uz pomoć vjetrenjača i solarnih ploča. Nažalost, to je potpuna besmislica i varaju se samozadovoljni pojedinci koji tvrde da se njihova prijenosna računala i televizori i sušilice rublja i sustavi grijanja pokreću uz pomoć električne energije dobivene iz obnovljivih izvora.

Sva električna energija u Ujedinjenom Kraljevstvu dolazi iz nacionalne mreže koja većinu električne energije dobiva iz fosilnih goriva. 

Vrlo mali dio dolazi od solarnih panela i vjetro-elektrana, ali većina električne energije dolazi od izgaranja ugljena, dizela, plina i drva.

(Na Zapadu se široko vjeruje da je ugljen jučerašnje gorivo. To je kolosalan mit. U Južnoj Africi ugljen još uvijek daje 85% električne energije u zemlji, a Kina nedavno gradi elektrane na ugljen kao da postoji konkurencija da vidim koja bi zemlja mogla sagorijevati više ugljena kojeg bi, koliko ja znam, moglo biti. I, naravno, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je nedavno odobrila novi rudnik ugljena.)

Evo pametnog dijela: Vlade su posvuda odlučile da plin i drvo treba redefinirati kao obnovljive ili ‘zelene’ izvore energije.

Prava je ironija da većina električne energije dobivene iz takozvanih obnovljivih izvora energije dolazi izgaranjem drvenih peleta.

Drveni peleti dolaze s drveća u Americi. Stabla se moraju posjeći i pretvoriti u drvene pelete. Drveni peleti se potom moraju utovariti u kamione s dizelskim motorom i odvesti u luku gdje su ukrcani na brod s dizelskim motorom i prevezeni preko Atlantika.

Cijeli proces troši puno više energije nego što se proizvede i nevjerojatno je rasipan. 

Političari, novinari i oni koji su odgovorni za prodaju drvenih peleta uspjeli su vrlo lakovjernu javnost uvjeriti da je to “zeleni” izvor energije jer se drveće, barem u teoriji, može smatrati “obnovljivim”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp