Rat u Ukrajini postao je glavni poligon za testiranje robota ubojica


Rat u Ukrajini postao je najveći poligon za testiranje autonomnih bespilotnih vozila pokretanih umjetnom inteligencijom u povijesti. Iako upotreba vojnih robota nije ništa novo – Drugi svjetski rat iznjedrio je ratne strojeve na daljinsko upravljanje, a SAD je nedavno 2020. uveo potpuno autonomne jurišne bespilotne letjelice – ono što vidimo u Ukrajini je proliferacija nove klase robota borbeno vozilo.

Ovaj članak govori o tehnologiji “robota ubojica” koju koriste obje strane u ruskom ratu u Ukrajini. Naš glavni zaključak je da se “ubojiti” dio izraza “robot ubojica” ovdje ne odnosi. Čitajte dalje kako biste saznali zašto.

Bespilotni vs. Autonomni

Ovaj rat predstavlja prvu upotrebu moderne klase bespilotnih vozila i platformi s automatiziranim oružjem u dugotrajnoj invaziji koja uključuje snage s relativno sličnom tehnologijom. Dok se na papiru čini da je ruska vojska nadmoćnija od ukrajinske, dvije strane raspolažu snagama sličnih sposobnosti. U usporedbi sa snagama s kojima se Rusija suočila tijekom svog angažmana u sirijskom građanskom ratu ili, primjerice, snagama s kojima su se SAD suočile tijekom sukoba u Iraku i Afganistanu, ono što se trenutno događa na terenu u Ukrajini pokazuje paralelniju scenu. .

Međutim, važno je napomenuti da ovo nije rat koji vode strojevi. Malo je vjerojatno da će autonomno oružje i bespilotna vozila imati veliki utjecaj u ratu, jednostavno zato što su neprovjereni i, trenutno, nepouzdani.

Bespilotna vozila i autonomna vozila nisu nužno ista stvar. Dok su gotovo sva autonomna vozila — ona koja mogu raditi bez ljudske intervencije — bespilotna, mnogim bespilotnim vozilima ljudi mogu upravljati samo na daljinu. Možda najvažnije, mnoga od ovih vozila nikada nisu testirana u borbi. To znači da je vjerojatnije da će se koristiti u ulogama “potpore” nego kao autonomna borbena vozila, čak i ako su dizajnirana za to.

Ali prije nego što uđemo u to kako i zašto se vojni roboti koriste u modernom ratovanju, moramo objasniti kakva se vozila trenutno koriste. U ratovanju nema “robota ubojica”. To je krovni pojam koji se koristi za opisivanje vojnih vozila, autonomnih i bespilotnih.

To uključuje bespilotne letjelice (UAV), bespilotne zemaljske letjelice (UGV) i bespilotne površinske letjelice (USV, drugi izraz za bespilotna morska ili vodena vozila).

Dakle, prvo pitanje na koje moramo odgovoriti je: zašto jednostavno ne pretvorimo robote u ubojice i pustimo ih da vode ratove umjesto nas? Možda ćete se iznenaditi kada saznate da odgovor nema mnogo veze s propisima ili pravilima u vezi s korištenjem “robota ubojica”.

Jednostavno rečeno: vojska ima boljeg posla sa svojim robotima nego da ih samo pošalje u rat. To ne znači da neće biti testirani na ovaj način, ali postoje dokazi da se to dogodilo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp