Trgovci će prije potopiti vladu nego sva oporba


I vi ste vjerojatno dobili od svoga teleoperatera da će od sada iznosi računa biti uvećani za prosječnu stopu inflacije na mjesečnoj razini. Koristit će službene podatke Državnog zavoda za statistiku. I što sada? Kako se zaštititi od ove jednostrane odluke?

Ne znamo jeste li primijetili da su svi teleoperateri poslali istu poruku svojim korisnicima. To znači samo jedno; da su oni kartel koji se dogovorio kako će koristeći svoju moćnu tržišnu poziciju zagrabiti u naš džep još dublje.

No, postavimo si pitanje kakve veze ima prosječna stopa inflacije za cijene telefonije. Prosječna inflacija se izračunava na temelju 600 proizvoda i usluga. Što je to u uslugama telefonije toliko poraslo i zašto koriste prosječnu stopu inflacije? Zašto nam nisu obrazložili točno koje su stavke kod njih porasle jer ispada da se njihov rast točno kreće u skladu sa službenom inflacijom.

Oni su nas pelješili i u doba niske inflacije svojim najskupljim impulsima u EU. Tada su vlastodršci mirno gledali. Da ne razglabamo dalje, već recimo da taj kartel ionako ostvaruje ponajveće profite u Hrvatskoj i nije im dosta. Ugledali se na banke koje su proteklih godina jednostrano povećavale kamatne stope bez da su klijentima objašnjavale zašto i zašto toliko. Zbog toga se vode sudski sporovi koje će banke izgubiti. To sve skupa potvrđuje da je Hrvatska financijski okupirana i da Vlada može prijetiti, ali oni imaju stvarnu financijsku moć pa prema tome i vlast.

Uostalom; oni su ih i doveli i radosno dočekali kao strateške kompanije koje će nas spasiti. Segment telefonije je tipični monopol koji nitko zdrav ne prodaje. Isto je bilo s bankama, INA-om i mnoštvom drugih firmi.

Sada Plenky vidi što znači njegov “moderni suverenizam”, a to znači da izgubiš sve bitno, a narodu objašnjavaš kako je to prava stvar i da smo u najboljem klubu i društvu. Na kraju. Sada cijene dižu operateri, sutra će drugi, potom treći i tako ode inflacija u nebo. A euro nas je trebao kao moćni štit obraniti od takvih.

Ima samo jedna dobra stvar u svemu ovome; a ta je da naši ljudi neće mrdnuti prstom dok im se ne stane čizmom na šiju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp