Facebook zabranjuje sav sadržaj koji podržava prosvjede u Brazilu

Facebook zabranjuje sav sadržaj koji podržava prosvjede u Brazilu

Facebookova matična tvrtka Meta zabranila je sav sadržaj koji podržava prosvjede za Jaira Bolsonara u Brazilu.

Nevjerojatno, ali istinito. Meta je rekla da uklanja sav sadržaj koji promovira ili podržava prosvjednike na svim svojim glavnim platformama, uključujući Facebook, Instagram i WhatsApp.

Pristaše bivšeg predsjednika Bolsonara upali su u zgradu Kongresa, Predsjedničku palaču (Palacio do Planalto) i zgradu Vrhovnog suda u glavnom gradu Braziliji.

Prosvjedi su izbili kao odgovor na nedavne predsjedničke izbore na kojima je korumpirani socijalist Luiz Inacio Lula da Silva pobijedio izuzetno popularnog sadašnjeg predsjednika Bolsonara.

Mnogi smatraju da je izbore pokrao Lula, koji je ranije bio osuđivan i zatvaran zbog prijevara. Ljudi su preplavili ulice Brazila prosvjedujući protiv izbora u listopadu.

Prosvjedi su dosegli točku ključanja nakon što je Lula 1. siječnja položio zakletvu.

U izjavi je glasnogovornik Mete Andy Stone rekao je sljedeće: “Ovo također označavamo kao događaj koji krši pravila, što znači da ćemo ukloniti sadržaj koji podržava ili hvali ove radnje.”

“Aktivno pratimo situaciju i nastavit ćemo uklanjati sadržaj koji krši naše smjernice.”

Poput nereda 6. siječnja 2021. godine u glavnom gradu SAD-a, mediji su za poticanje nedavnih nereda u Brazilu okrivili tehnološke platforme za dopuštanje širenja navodnih “dezinformacija” na društvenim medijima. Pitamo se – na koji to način nešto može biti dezinformacija – ako se samo prenose vijesti o događajima diljem svijeta? Zar javnost ne smije znati za te događaje? Zar smo u današnje digitalno doba došli do toga da nećemo smjeti izvještavati o događajima iz svijeta samo zato što nekome ne odgovara?

Nekoliko čelnika u Latinskoj Americi, SAD-u, EU-u, pa čak i sam Bolsonaro osudili su prosvjede u Braziliji.

Lula je opisao prosvjede kao barbarske i naredio da se uz pomoć federalnih snaga “uspostavi red”.

Nakon nereda, Lulina Radnička stranka pozvala je pristaše da prisustvuju prodemokratskom skupu u Sao Paulu kako bi govorili protiv prosvjeda.

Stranka je opisala nerede kao “terorističku akciju”.

Socijalna i slobodarska stranka također je potaknula pristaše da prisustvuju skupu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp