Mateusz Morawiecki – Euro je Hrvatskoj donio kaos – ne želimo to u Poljskoj


Poljski premijer Mateusz Morawiecki je rekao da Hrvatska, koja je 1. siječnja prešla na euro, doživljava “kaos” i cijene koje dosežu “sumanute” razine. “Taj kaos s cijenama u Hrvatskoj trebao bi nam poslužiti kao upozorenje”, rekao je. Oštro se usprotivio i pomisli o uvođenju eura naglasivši da bi zamjena poljske nacionalne valute zlota eurom potaknula još višu inflaciju i povećala troškove života za Poljake.

On ispravno razmišlja u interesu svoga gospodarstva i naroda za razliku od Plenkovića navodeći: “da bi se razine prihoda u Poljskoj trebale približiti prosjeku Europske unije prije nego što zemlja počne razmišljati o uvođenju eura. Prosječna mjesečna primanja u Poljskoj trenutno su manja od polovine prosjeka Europske unije.” O tome sam stalno govorio. Njegov suverenizam nema veze s Plenkovićevim “modernim suverenizmom” koji je samo maskirani izraz za podaništvo.

Plenković se sada nastoji spasiti prikivajući isključivo trgovce na zid srama, a sasvim je jasno da je kaos izazvao presudno euro.  A to je tek početak nevolja. Umjesto štita i spasa euro, kao što sam najavio na vrijeme, postaje sve veći problem za Hrvatsku, ali i za čitavu eurozonu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp