Merrick Garland je danas imenovao istražitelja koji će ispitati Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima


Državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland je danas imenovao posebnog istražitelja koji će ispitati predsjednika Joea Bidena nakon što su osjetljivi vladini dokumenti pronađeni u njegovom domu, a istraga bi mogla utjecati na očekivanu kandidaturu demokratskog predsjednika na izborima 2024. godine.

Garland je to objavio nekoliko sati nakon što je odvjetnik Bijele kuće rekao da je Bidenov pravni tim pronašao drugi set povjerljivih dokumenata iz vremena dok je bio potpredsjednik u garaži njegovog doma u Delawareu.

Bijela kuća u ponedjeljak 9. siječnja je navela da su povjerljivi dokumenti iz njegovih potpredsjedničkih dana otkriveni u studenom u prostorijama washingtonskog trusta mozgova.

Odvjetnik Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za to pitanje. Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa, uključujući Garlanda, kojeg je imenovao Biden.

Posebni istražitelji ponekad, podižu kaznene prijave. Garland je u mjesecu studenom 2022. godine imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.

Bivši Predsjednik Donald Trump, kojeg je Biden porazio 2020., u studenom 2022. godien je objavio svoju kandidaturu za predsjednika 2024. Očekuje se da će Biden (80) službeno objaviti svoju kandidaturu u sljedećim mjesecima.

Najnovije otkriće neugodnost su za demokratskog predsjednika jer vlasti već mjesecima istražuju arhive njegovog prethodnika, republikanca Donalda Trumpa koji je vlastitu arhivu iz predsjedničkog mandata skrivao na svome imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u kolovozu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres Trumpove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih.

Zakon iz 1978. godine obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, poruke, e-mailove, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

Predsjednik Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade u utorak rekao da ozbiljno shvaća tajne dokumente.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp