Novi masovni prosvjedi u Kini

Novi masovni prosvjedi u Kini

Velike skupine radnika organizirale su prosvjede 7. siječnja u jednoj farmaceutskoj tvrtki u Chongqingu, megagradu u jugozapadnoj Kini. Prosvjedi su izbili nakon što je Zibio, Inc., proizvođač kompleta za testiranje na COVID-19, iznenada otpustio tisuće radnika.

Videozapisi objavljeni na internetu prikazuju bijesne radnike kako prevrću kutije s testovima za COVID-19, uništavaju urede tvrtki i sukobljavaju se s policijom kako bi prekinuli prosvjede. Prosvjednici su bacali plastične kutije i boce s vodom na policiju koja je bježala od prosvjednika, što je rijetka pojava u Kini.

Nemiri su počeli kada je Zibio iznenada otpustio gotovo 8.000 zaposlenika, prema radnicima s kojima je razgovarao kineski The Epoch Times. Zaposlenici su obaviješteni da mogu otići za kinesku Novu godinu, koja počinje za dva tjedna, čime im faktički prestaje radni odnos.

Zibio je vodeći proizvođač in vitro dijagnostičkih reagensa i opreme sa sjedištem u okrugu Dadukou, Chongqing, prema web stranici tvrtke. Mnoge od otpuštenih zaposlio je Zibio prošle godine kako bi zadovoljio hitnu potražnju za testovima prema kineskoj politici zero-covid-19.

Taj se zahtjev nije ostvario jer je Kina početkom prosinca iznenada odustala od trogodišnjih mjera, ukinuvši masovno obvezno PCR testiranje. Obustava obveznog testiranja teško je pogodila proizvođača lijekova.

Otkazi su bili kap koja je prelila čašu

Xiaodong (pseudonim), radnik Zibija, potvrdio je izdanju The Epoch Timesa na kineskom jeziku da su prosvjede izazvala iznenadna otpuštanja.

Protekle tri godine Chongqing, koji ima preko 30 milijuna stanovnika, bio je pogođen karantenom, masovnim prosvjedima u studenom i izbijanjem COVID-19 u prosincu. Neposredno prije kineske Nove godine, iznenadna otpuštanja bila su kap koja je prelila čašu za mnoge radnike.

Govoreći za Epoch Times 7. siječnja, Xiaodong je optužio Zibia da nije održao svoja obećanja.

“Iz tvrtke su nam rekli da odemo, ali nisu nam rekli kada da se vratimo ili hoće li nam isplatiti plaću”, rekao je Xiaodong.

Prema Xiaodongu, osim većih plaća, Zibio je obećao i bonus od 3000 juana (oko 438 dolara) radnicima koji će raditi za tvrtku prije i poslije kineske Nove godine.

Xiaodong, koji je počeo raditi za kompaniju u lipnju, vjerovao je da je tvrtka imala veliku narudžbu početkom prosinca i da je tada zaposlila 6000 do 7000 radnika.

“Zibio je zaposlio još radnika početkom prosinca”, rekao je Xiaodong, “rekli su da će isplatiti bonus u tri rate: prva rata od 1000 juana (oko 146 USD) bit će plaćena ako radimo do 21. siječnja, a ostale rate bit će plaćeno ako bismo radili do 15. veljače”.

“U srpnju sam dobio zadatak izraditi ekstraktore nukleinskih kiselina. U studenom smo zaradili prilično dobar prihod, oko 8000 juana do 9000 juana (1170 do 1316 dolara) mjesečno,” rekao je Xiaodong. Bio je to mjesec s najvećim prihodom, rekao je. U listopadu je zaradio preko 6000 juana (oko 877 dolara).

Međutim, prihodi tvrtke su pali kada je kineski režim najavio ukidanje karantene i obustavu obveznog PCR testiranja. Masovna otpuštanja ovog mjeseca uključila su oko 80 posto ukupne radne snage tvrtke, rekao je Xiaodong.

Od PCR do antigenskog testiranja

Iznenadno ublažavanje ograničenja u Kini zbog pandemije ostavilo je zemlju u kaosu. Kineski građani žalili su se na nedostatak lijekova, a bolnice su bile pretrpane pacijentima.

Dok je nedavni val COVID-19 zahvatio zemlju, stanovnici i liječnici u ruralnim područjima i udaljenim gradovima u Kini žalili su se na nestašicu lijekova i opreme za testiranje, prema intervjuima za kineski The Epoch Times.

Zibio je prešao s PCR testova na antigenske testove koji daju manje precizne, ali brže rezultate. Međutim, to nije bilo dovoljno da se spasi tvornica u Chongqingu, koju je izvješće Radio Free Asia opisalo kao “sada nepostojeću”.

“Neke pokrajine više nisu zahtijevale PCR testiranje u studenom, pa je tvrtka [Zibio] počela proizvoditi komplete za testiranje antigena. Sada je problem što više nema narudžbi za te proizvode”, rekao je Xiaodong.

“Nemoj praviti probleme”

Otkazi su riješeni na površan način, što je razljutilo radnike, rekao je Xiaodong.

“Niti jedna uprava se nije pojavila niti nam objasnila što se događa. Samo je jedan iz agencije za zapošljavanje došao i vikao na nas preko razglasa i rekao nam da samo idemo. Rekao je: “Samo idi kako ti je rečeno! Ne pravi probleme!'”

Interventna policija i čelnik vlade okruga Dadukou prisustvovali su prosvjedima 7. siječnja, prema Xiaodongu.

Prosvjednici su se razišli nakon što je Zibio pristao platiti radnicima.

“Tvornica je rekla da će nam plaće za prosinac isplatiti 7. siječnja, a prihode za siječanj 8. siječnja”, rekao je Xiaodong. Rekao je da je Zibio ponudio 1000 juana (146 dolara) kao bonus radnicima koji i dalje žele ostati u tvrtki.

Na kraju videa čuje se kako policija govori kako prosvjednike sumnjiči za “remećenje javnog reda i mira” te da će organizatori biti uhićeni ako odmah ne odu.

Nije odgovorio na višestruke pozive Epoch Timesa Zibiu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp