Novi zakon o transrodnim osobama prisilit će škole za djevojčice da primaju biološke muške učenike

Novi zakon o transrodnim osobama prisilit će škole za djevojčice da primaju biološke muške učenike

Jednospolne škole za djevojčice u Engleskoj bit će prisiljene primati biološki muške učenike prema novim zakonima o priznavanju spola koji su predloženi u Škotskoj.

Prema izvješću, zakon koji je nedavno usvojen u Škotskoj zahtijevat će da škole za djevojčice diljem Ujedinjenog Kraljevstva primaju muškarce koji se identificiraju kao transrodni.

Izvješće koje je sastavio think-tank Policy Exchange tvrdi da će novi škotski zakon koji dopušta osobama starijim od 16 godina da se identificiraju kao suprotni spol – bez ikakve medicinske procjene – prisiliti škole za djevojčice u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu da počnu puštati u školu biološke muškarce koji se identificiraju kao transrodni.

Ovo dolazi u trenutku kada britanska vlada razmatra blokiranje službenog potpisivanja zakona od strane kralja prema pravilima navedenim u Škotskom zakonu iz 1998., koji ocrtava neke od prenesenih ovlasti Škotske.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, nova pravila – koja će omogućiti ljudima u Škotskoj da dobiju pravno priznanje kao alternativni spol bez potrebe za liječničkim pregledom – imat će velike posljedice na šire područje Ujedinjenog Kraljevstva, čineći daleko težim za određene prostore samo za žene, kao što su škole samo za djevojke.

“[Promijenit će djelovanje zakona u odnosu na usluge za osobe s jednim spolom, potencijalno otežavajući prostore samo za žene da isključe biološke muškarce”, upozorava dokument, objašnjavajući da se rod i spol prema britanskom zakonodavstvu o jednakosti često uglavnom tretiraju kao međusobno zamjenjivi.

Kao rezultat toga, čini se da muškarci koji dobiju potvrdu o priznavanju spola u Škotskoj koja ih opisuje kao djevojčicu ili ženu možda neće moći biti zakonski isključeni iz škola za djevojčice bilo gdje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“[B]iološki muškarci koji posjeduju škotski certifikat o priznavanju spola, bez obzira na to gdje se nalaze u Ujedinjenom Kraljevstvu, zakonski će biti žene i imat će koristi od uključivanja u tu kategoriju u svrhu Zakona o jednakosti”, objašnjava izvješće.

“Zakon kakav je sada predviđa da biološki muškarci od 16 do 18 godina koji imaju potvrdu o priznavanju spola ne mogu biti isključeni iz jednospolnih škola za djevojčice”, nastavlja se.

“Ne postoji iznimka za diskriminaciju promjene spola u odnosu na škole.”

“Ovim će se prijedlogom zakona određenim biološkim muškarcima dati zakonsko pravo na upis u škole za djevojke, pravo koje inače ne postoji”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se dalje tvrdi da bi britanska vlada bila “opravdana” u traženju takozvane naredbe iz članka 35, koja bi spriječila da nacrt zakona o transrodnosti usvojen u škotskom parlamentu postane zakon.

Takva se naredba može donijeti u Westminsteru ako imaju razumne razloge vjerovati da zakon donesen u Škotskoj predstavlja opasnost za upravljanje cijelim UK.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp