Rusija smatra da novi Covid soj Kraken nije opasan, no ipak preporučuju cijepljenje


Čini se da je Rusija i dalje čvrsto u projektu COVID 19, a uz to njihovi stručnjaci i dalje zagovaraju cijepljenje.

Nema razloga za paniku zbog nove varijante Covida-19 koja se širi svijetom, rekao je ruski infektolog Sergej Voznesenski. Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Omicron pod-varijantu XBB 1.5, nazvanu “Kraken”, “najprijenosivijom pod-varijantom dosad otkrivenom”.

“Kraken” je zarazniji, ali uzrokuje samo blagu bolest, rekao je Voznesenski za novinsku agenciju Moskva City, dodajući da “nema razloga” očekivati ​​nagle, nepovoljne promjene epidemiološke situacije u Rusiji.

Sve podvarijante Omicrona imaju dvije zajedničke stvari, objasnio je Voznesenski, koji je izvanredni profesor na Odsjeku za zarazne bolesti na Ruskom sveučilištu prijateljstva naroda.

“Prenosiviji su od svih prethodnih varijanti… i uzrokuju blaži oblik bolesti”, rekao je, dodavši da se “apsolutno nemamo čega bojati”.

Specijalist je i dalje smatrao da je pravovremeno cijepljenje i revakcinacija najbolji način da se izbjegnu čak i blaža oboljenja izazvana virusom, dodajući da bi se ljudi trebali cijepiti otprilike svakih šest mjeseci.

Prošlog je tjedna WHO izvijestio da varijanta XBB 1.5 već dominira SAD-om. Također je u to vrijeme otkriven u ukupno 29 zemalja, objavila je zdravstvena organizacija UN-a, dodajući da bi stvarni broj mogao biti veći.

“To je najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena”, rekla je tada novinarima Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za Covid-19. WHO je također rekao da nema točne podatke o ozbiljnosti nove varijante, ali je dodao da se čini da nije ozbiljnija od prethodnih podvarijanti Omikrona.

U ponedjeljak je ‘Kraken’ otkriven na Novom Zelandu. Ruska agencija za zaštitu potrošača, Rospotrebnadzor, izvijestila je 7. siječnja da u Rusiji u to vrijeme nisu otkriveni slučajevi ‘Krakena’.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp