Slučaj cijepljenja djevojčica protiv HPV-a u Indiji iz 2009. godine koji se ne smije zaboraviti


Godine 2009. države Andhra Pradesh i Gujarat pokrenule su istraživački projekt za cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji može uzrokovati rak vrata maternice. Adolescentice u dobi od 10 do 14 godina u državama Andhra Pradesh i Gujarat trebale su biti cijepljene. Cjepiva su osigurali GlaxoSmithKline i Merck.

Projekt je osmislio i izveo PATH (Program za odgovarajuću tehnologiju u zdravstvu), a financirala ga je Zaklada Billa i Melinde Gates. Međutim, u travnju 2010. godine indijska je vlada obustavila ovaj program jer su organizacije za ljudska prava prijavile nekoliko kršenja etičkih standarda od strane PATH-a te zbog slučajeva pojave ozbiljnih nuspojava kod nekih djevojčica koje su vrlo opširno i detaljno opisali.

Sedam djevojčica je preminulo, a više ih je pretrpjelo napadaje ili oboljelo od karcinoma vrata maternice. Nisu imale nikakvo osiguranje niti pravnu zaštitu. Suočeni s otkrivenom istinom, Bill i Melinda Gates odbili su priznati da se radilo o eksperimentalnim kliničkim ispitivanjima.

No, do tada je nažalost tim cjepivom već bilo cijepljeno 24.000 djevojčica. Vladino istražno povjerenstvo posebno je dovelo u pitanje činjenicu da su ravnatelji škola potpisivali suglasnosti u ime djece, što je nevjerojatno. Aktivistice za žensko zdravlje potom su tražile odgovornost i podnijele su sudu peticiju u javnom interesu. Tamošnja vlada kasnije je priznala da nikada nisu smjeli odobriti ovaj po ljudsko zdravlje opasan i rizičan projekt.

ECCHR Indija – Klinička ispitivanja na malodobnicima

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp