Amazon će otpustiti 18.000 zaposlenika u posljednjem nizu korporativnih otkaza


Otpuštanja Amazona.com Inc sada će se povećati na više od 18.000 radnih mjesta kao dio smanjenja radne snage koje je prethodno bilo najavljeno, rekao je izvršni direktor Andy Jassy u javnom izvješću osoblju Amazona u srijedu.

Odluke o otpuštanju, koje će  Amazon  priopćiti počevši od 18. siječnja, uvelike će utjecati na e-trgovinu i organizacije ljudskih resursa tvrtke, rekao je. Smanjenja iznose 6% Amazonove korporativne radne snage od oko 300.000 ljudi i predstavljaju brzi zaokret za trgovca na malo koji je nedavno udvostručio svoju osnovnu gornju plaću kako bi se agresivnije natjecao za talente.

Amazon  ima više od 1,5 milijuna radnika, uključujući skladišno osoblje, što ga čini drugim najvećim američkim privatnim poslodavcem nakon Walmarta Inc. Njegove su dionice porasle 1,8% na 86,71 USD u pretprodaji u četvrtak. Glasnogovornik londonskog sindikata GMB rekao je da je upoznat s ukidanjem radnih mjesta, ali da ti planovi neće utjecati na njegove članove.

Članovi sindikata koji rade u  Amazonovom  skladištu u Coventryju, u središnjoj Engleskoj, planiraju izaći iz sindikata 25. siječnja zbog reda s plaćama s divom e-trgovine. Laurent Degoussee iz sindikata SUD u Francuskoj također je rekao da planovi neće utjecati na jedinicu tvrtke  Amazon  Logistique France.

Douglas Harper, glasnogovornik najvećeg španjolskog sindikata CCOO, kritizirao je, kako je rekao, potpuni nedostatak informacija iz tvrtke. “Ne znamo kako će ovo utjecati na nas u Španjolskoj”, rekao je Harper za Reuters. “Možemo pretpostaviti da je ovo prvi korak koji prethodi otpuštanju u ostatku poslovanja, ne samo korporativne radne snage, ali nemamo nikakve službene podatke.”

Jassy je u bilješci rekao da je godišnje planiranje “bilo teže s obzirom na nesigurno gospodarstvo i da smo brzo zapošljavali tijekom posljednjih nekoliko godina”.

Amazon  se pripremio za vjerojatno sporiji rast jer je sve veća inflacija potaknula poduzeća i potrošače da smanje potrošnju, a cijena njegove dionice prepolovila se u prošloj godini.

Tvrtka je u studenom počela otpuštati osoblje iz svog odjela za uređaje, a izvor je rekao Reutersu u to vrijeme da cilja na oko 10.000 rezova. Tehnološka industrija otpustila je više od 150.000 radnika u 2022., prema stranici za praćenje Layoffs.fyi, broj koji nastavlja rasti.

Salesforce Inc je u srijedu rekao da planira eliminirati oko 10% osoblja, koje je 31. listopada brojalo gotovo 8.000. Preokret  Amazonove sudbine bio je snažan. Promijenila se iz tvrtke koja se tijekom pandemije smatrala ključnom za dostavu robe u zatvorene domove, u tvrtku koja je pretjerano gradila zbog potražnje.

Njegova otpuštanja sada premašuju 11.000 smanjenja koja je prošle godine najavila matična tvrtka Facebook Meta Platforms Inc. Jassyna bilješka uslijedila je nakon izvješća u Wall Street Journalu da će smanjenje biti više od 17.000 radnih mjesta. Rekao je da je  Amazon  odlučio otkriti vijest prije nego što je obavijestio pogođeno osoblje zbog curenja.

Amazon  i dalje mora podnijeti određene pravne obavijesti o masovnim otpuštanjima, a planira platiti i otpremnine. Jassy je rekao: “Amazon  je prošao kroz nesigurna i teška gospodarstva u prošlosti i nastavit ćemo tako.“

Izvor: The Washington Free Beacon

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp