Edward Snowden – Čak sam i ja rukovao povjerljivim dokumentima bolje od Predsjednika Bidena


Zviždač Edward Snowden vjeruje da je postupao s povjerljivim dokumentima bolje od Predsjednika Bidena.

Nakon otkrića druge serije povjerljivih dokumenata povezanih s američkim Predsjednikom Joeom Bidenom – ovaj put u njegovoj garaži u Delawareu – zviždač NSA-e Edward Snowden ponovno je ušao u kontroverzu, ističući da je takve materijale koristio sigurnije u prošlosti.

Čak sam i ja sigurnije rukovao povjerljivim dokumentima, napisao je Snowden na Twitteru, pa dodao: Bar sam ih držao šifriranima!

Bivši suradnik CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost referirao se na svoju odluku iz 2013. godine da razglasi NSA-ovo nadziranje Amerikanaca bez naloga. Američka Vlada odgovorila je optuživši ga, među ostalim, za krađu državne imovine i davanje povjerljivih podataka neovlaštenim osobama. Washington je također poništio Snowdenu putovnicu, a Snowden je otišao u Rusiju, gdje je dobio politički azil.

“Čovječe, trebao sam se toga sjetiti”, izjavio je Snowden, komentirajući izjavu tiskovne tajnice Bijele kuće Karin Jean-Pierre da su Bidenovi dokumenti “slučajno izgubljeni”.

Dokumenti datiraju iz Bidenovog mandata potpredsjednika Baracka Obame. Prva serija pronađena je na Sveučilištu Pennsylvania 2. studenoga, ali ta informacija nije objavljena sve do ovog tjedna.

Snowdenova prva reakcija bila je da je odgodu nazvao pravim skandalom, jer je američko ministarstvo pravosuđa “doznalo za to tjedan dana prije međuizbora i odlučilo zataškati priču, favorizirajući stranke”.

Također je retweetao sljedbenika koji je tvrdio da nijednog američkog političara stvarno nije briga za tajne dokumente i da se “lažni bijes zbog toga koristi samo za kažnjavanje političkih neprijatelja”.

Još u mjesecu kolovozu, Biden i demokrati izrazili su bijes što je bivši Predsjednik Donald Trump navodno držao neke povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, nakon što su agenti FBI-a poslani u raciju u odmaralištu. Za razliku od Bidena, Trump je kao Predsjednik imao ovlasti deklasificirati dokumente. Međutim, neki republikanci izrazili su sumnju da je namjera ometati njihovu istragu o Predsjedniku Bidenu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp