Njemačka “prodala” selo, iselila ljude, da bi se ispod njega mogao rudariti ugljen!!!


Zeleni su odmah krenuli u prosvjed. Naselili su se u kuće iz kojih su odbijali izaći. Policija je upotrijebila silu… Lützerath, oko 20 milja zapadno od Dusseldorfa, dugo je bio žarište prijeporne klime u Njemačkoj zbog svog položaja na rubu otvorenog rudnika lignita, Garzweiler II.

Rudnik se prostire na oko 14 četvornih milja (35 četvornih kilometara) u Sjevernoj Rajni Vestfaliji (NRW) – ogromnom, nazubljenom udubljenju u krajoliku.

U ponedjeljak je potpisana, ranije donešena odluka, da se ruši selo Lützerath, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

To je strašna slika 2023. godine: policija u opremi za razbijanje nereda preplavljuje selo, izvlači ljude iz kuća i ruši građevine kako bi napravila mjesta za dolazak strojeva za iskopavanje koji će pristupiti bogatom sloju ugljena ispod zemlje.

Od srijede, dok su kiša i vjetrovi harali malenim zapadnonjemačkim selom Lützerath, policija je uklonila stotine aktivista. Neki su u Lützerathu više od dvije godine, zauzimajući domove koje su bivši stanovnici napustili nakon što su deložirani, većina do 2017. godine, kako bi napravili mjesta za rudnik.

U akciji deložacije sudjelovalo je više od 1000 policajaca. Većina zgrada sada je očišćena, ali neki su aktivisti od petka ostali u kućicama na drvetu ili zbijeni u rupi iskopanoj u zemlji, prema policiji grada Aachena.

Organizatori prosvjeda očekuju da će se još tisuće ljudi sliti u to područje u subotu kako bi prosvjedovali protiv njegovog uništenja, iako na kraju možda neće moći pristupiti selu. Nakon što deložacija bude završena, RWE planira dovršiti perimetarsku ogradu od 1,5 kilometara koja će se vijugati oko Lützeratha, zatvarajući seoske zgrade, ulice i kanalizaciju prije nego što budu srušeni.

Njemačka policija u petak je priopćila da je iseljavanje prosvjednika protiv ugljena, koji su pokušavali blokirati širenje rudnika ugljena u zapadnom selu Lutzerath, gotovo završeno.

“Raščišćavanje nadzemnih građevina je uglavnom završeno. Evakuirali smo gotovo sve kuće osim jedne. Livada je očišćena, većina kućica na drvetu je očišćena… nije ostalo toliko”, Aachen Dirk Weinspach, šef policije u gradu Aachenu, rekao je za javni servis WDR.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp