Orban pitao svoj narod za mišljenje, narod se izjasnio – 97% Mađara protiv sankcija Rusiji

Orban pitao svoj narod za mišljenje, narod se izjasnio – 97% Mađara protiv sankcija Rusiji

Orban je pitao svoj narod za mišljenje o sankcijama protiv Rusije. Rezultati nacionalnih konzultacija u Mađarskoj, na kojima su se građani te zemlje izjasnili o sankcijama Rusiji, pokazali su da je 97 posto stanovnika protiv antiruskih sankcija Europske unije, rekla je glasnogovornica mađarske vlade Aleksandra Sentkiralji.

Prema njezinim riječima, u konzultacijama je sudjelovalo gotovo 1,4 milijuna mađarskih građana.

“Vlada je sažela rezultate nacionalnog savjetovanja koji su nedvosmisleni: 97 posto Mađara odbija sankcije koje uzrokuju ozbiljnu štetu. Sankcije koje nisu zaustavile krizu u Ukrajini uzrokovale su i uzrokuju neviđene ekonomske poteškoće u Europi”, rekla je Sentkiralji.

Kako je dodala, mađarska strana će inzistirati da se o rezultatima informira i u Bruxellesu.

“To je potrebno jer se umjesto revizije politike sankcija žele uvesti nove sankcije.Poruka konzultacija je jasna: potrebno je preispitati politiku sankcija Bruxellesa. Potrebni su mirovni pregovori, a ne ograničenja koja vode u slijepu ulicu”, rekla je Sentkiralji.

Nacionalne konzultacije u Mađarskoj trajale su od 14. listopada do 15. prosinca. Građani zemlje imali su priliku izraziti svoj stav o pitanju sankcija na energente iz Rusije i sankcijama koje su uzrokovale smanjenje broja ruskih turista i rast cijena hrane. Za razliku od referenduma, nacionalne konzultacije ne predviđaju prag izlaznosti.

Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je krajem rujna da je Mađarska prva zemlja u Europi koja je pokrenula nacionalne konzultacije na kojima će građani reći svoje mišljenje o sankcijama EU protiv Rusije. Pozvao je sve stanovnike zemlje da progovore i tako “stanu na kraj” poskupljenjima energenata izazvanim sankcijama koje je Bruxelles “uveo zemljama EU”. Prema njegovim riječima, cijene bi se u Europi udvostručile za nekoliko dana kada bi EU promijenila politiku sankcija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp