Sjedinjene Države gube kontrolu nad svjetskim financijama zbog sukoba u Ukrajini


Francuski povjesničar Emmanuel Todd uvjeren je da su Sjedinjene Države u fazi dugotrajnog propadanja i da su, u pozadini slabljenja utjecaja u svijetu, odlučile pojačati svoj utjecaj u svojim “izvornim protektoratima” koje su uspostavile nakon Drugog svjetskog rata.

Sukob u Ukrajini je egzistencijalan za Sjedinjene Države, koje, ako se njihova prijateljska europska gospodarstva iscrpe, riskiraju gubitak kontrole nad svjetskim financijama, rekao je francuski povjesničar i antropolog Emmanuel Todd u intervjuu za Le Figaro.

U svojim komentarima podsjeća na analizu profesora Johna Mearsheimera sa Sveučilišta u Chicagu, koji je ustvrdio da je ovaj sukob za Rusiju “egzistencijalan”, ali da je za SAD to samo igra s drugim zemljama, te da je pobjeda ili poraz od male važnosti za SAD. “Ali ova analiza je nedovoljna. Američki predsjednik Joe Biden sada mora požuriti. Amerika je krhka i otpor ruske ekonomije gura američki imperijalni sustav u ponor. Nitko nije očekivao da će rusko gospodarstvo moći izdržati ‘ekonomsku moć’ NATO-a”, kaže Todd.

Uvjeren je da su Sjedinjene Države u fazi dugotrajnog propadanja i da su, s obzirom na sve slabiji utjecaj u svijetu, odlučile steći veći utjecaj u svojim “izvornim protektoratima” koje su stekle nakon Drugog svjetskog rata. stekao, odnosno Europu i Japan. U tom kontekstu, kolaps europskog gospodarstva, prema mišljenju stručnjaka, nosi velike rizike za same Sjedinjene Države.

“Ako se rusko gospodarstvo dugo opire sankcijama i uspije iskrvariti europsko gospodarstvo te uspije preživjeti uz kinesku potporu, američka monetarna kontrola nad svijetom će propasti, a s njom i sposobnost SAD-a da smanji svoj golemi trgovinski deficit. financirano za gotovo ništa. Ovaj rat je postao egzistencijalan za Sjedinjene Države. Oni ne mogu izaći iz sukoba prije Rusije. Ne mogu to pustiti. To objašnjava zašto smo sada u otvorenom ratu, u sukobu koji će nedvojbeno rezultirati slomom jedne ili druge strane”, rekao je Todd.

Ekonomski i socijalni problemi

Sukob u Ukrajini “stvara stvarnu ekonomiju koja omogućuje mjerenje stvarnog bogatstva država i njihove proizvodne sposobnosti” , tvrdi stručnjak. Posebice ističe udvostručenje ruske proizvodnje pšenice nakon uvođenja prvih velikih sankcija 2014., te vodeću poziciju Rusije u izgradnji nuklearnih elektrana, ne samo u zemlji, već i u inozemstvu.

Ishod sukoba “ovisit će o sposobnosti oba sustava da proizvode oružje”, kaže Todd. Povjesničar napominje da prijelaz na rat iscrpljivanja smanjuje utjecaj naprednih američkih vojnih tehnologija koje koristi Ukrajina. U prvi plan stavlja dostupnost kvalificiranog osoblja, materijalnih resursa i industrijskog potencijala. “U ovom trenutku pojavio se zapadni temeljni problem globalizacije: premjestili smo toliko industrija s našeg teritorija da sada ne znamo mogu li naše vojne tvornice održati željenu stopu proizvodnje” , dodao je.

Osim prirodnih i industrijskih resursa, stručnjak ističe veliku ulogu ljudskih potencijala i obrazovanja. Ističe više nego dvostruku prednost Sjedinjenih Država u odnosu na Rusiju u pogledu broja stanovnika, ali savjetuje svojim čitateljima da imaju na umu da je u Sjedinjenim Državama samo 7% studenata svladalo inženjersko zanimanje, dok je u Rusiji oko 25 studenata. % što Rusiji u konačnici daje konkurentsku prednost. “Sjedinjene Države popunjavaju ovu prazninu stranim studentima, posebno Indijcima i, u još većoj mjeri, Kinezima. Međutim, ovaj zamjenski izvor je nepouzdan i već se smanjuje” , kaže.

Sukob ideologija

Todd također poziva da se ne zaboravi na “ideološku i kulturnu ravnotežu snaga “. Podsjeća da je tijekom sovjetske ere komunistička ideologija korištena kao meka moć, što je naišlo na odobravanje u Kini te dijelom u Indiji i Europi. Međutim, ta ideologija nije bila privlačna muslimanskom svijetu zbog službenog ateizma, kaže stručnjak. “Danas, Rusija, repozicionirajući se kao velika sila, ne samo antikolonijalna, već i patrilinearna i konzervativna u odnosu na tradicionalne običaje, može dobiti mnogo veću podršku” , objašnjava.

“Zapadne novine su tragično smiješne: stalno govore: ‘Rusija je izolirana. Rusija je izolirana’. Ali ako pogledate glasovanje u UN-u, ispada da 75% svijeta ne prati Zapad, što se u ovakvim vremenima čini vrlo malo”, kaže Todd. “Aktualni sukob, koji naši mediji obično opisuju kao sukob političkih vrijednosti, na dubljoj je razini sukob antropoloških vrijednosti. Upravo taj nedostatak svijesti i dubine čini sukob opasnim.”

Globalna konfrontacija

“Stvarnost je da je Treći svjetski rat već počeo. Jasno je da je sukob, u početku ograničeni teritorijalni rat, prerastao u globalnu ekonomsku konfrontaciju između cijelog Zapada s jedne strane i Rusije, uz potporu Kine s druge strane, postao svjetski rat”, rekao je Todd. Nagađa da je s obzirom na trenutne gospodarske i demografske čimbenike kraj neprijateljstava vjerojatan u roku od pet godina.

On smatra da europske zemlje isporučujući vojnu opremu Ukrajini na neki način “sudjeluju u ubijanju Rusa” , čak i ako se ne dovode u opasnost. “Europljani su uglavnom fokusirani na ekonomiju. Stvarnu uključenost u rat osjećamo kroz inflaciju i nestašice raznih dobara” , naglašava stručnjak.

Rusija, kaže on, dok sudjeluje u ekonomskom ratu [sa Zapadom], “djelomično obnavlja vojnu ekonomiju, ali istovremeno čini sve što je u njenoj moći kako bi osigurala ljudima egzistenciju”.

“To je svrha povlačenja trupa iz Hersona koje je uslijedilo nakon povlačenja iz regija Harkova i Kijeva. Brojimo kvadratne kilometre koje su Ukrajinci osvojili, dok Rusi čekaju pad europskih ekonomija. Mi smo im glavna prva linija”, objašnjava Todd.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp