Strahota: Japan počinje ispuštati visoko kontaminiranu vodu iz Fukushime


Japan je najavio planove za početak ispuštanja više od milijun tona visoko kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukushima u ocean ove godine, potvrdio je u petak visoki vladin glasnogovornik.

Kontroverzni plan odobrila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ali je vlada pristala pričekati “opsežno izvješće” nadzornog tijela UN-a prije ispuštanja ozračenog otpada u ocean, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.

Sustavi za hlađenje u postrojenju bili su preopterećeni kada je veliki podmorski potres izazvao tsunami 2011. godine, uzrokujući najgoru nuklearnu nesreću od Černobila.

Radovi na razgradnji su u tijeku i očekuje se da će trajati oko četiri desetljeća.

Nalazište je proizvelo 100 kubičnih metara (3500 kubičnih stopa) kontaminirane vode svaki dan u prosjeku u razdoblju od travnja do studenog prošle godine – kombinacija podzemne vode, morske vode i kišnice koja prodire u područje, te vode koja se koristi za hlađenje.

Voda se filtrira kako bi se uklonili različiti radionuklidi i premjestila u spremnike, s više od 1,3 milijuna kubičnih metara već na gradilištu i ponestaje prostora.

“Očekujemo da će vrijeme puštanja biti negdje tijekom ovog proljeća ili ljeta,” nakon što se objekti za puštanje dovrše i testiraju, a IAEA-ino sveobuhvatno izvješće bude objavljeno, rekao je Matsuno.

“Vlada kao cjelina uložit će najveće napore kako bi osigurala sigurnost i poduzela preventivne mjere protiv loših glasina.”

Komentari se odnose na stalnu zabrinutost susjednih zemalja i lokalnih ribarskih zajednica u vezi s planom puštanja.

Ribari u regiji strahuju od štete po reputaciji zbog puštanja, nakon što su godinama pokušavali ponovno uspostaviti povjerenje u svoje proizvode strogim testiranjem.

Operater postrojenja TEPCO kaže da pročišćena voda zadovoljava nacionalne standarde za razine radionuklida, osim jednog elementa, tricija, za koji stručnjaci kažu da je štetan za ljude samo u velikim dozama.

Planira razrijediti vodu kako bi se smanjile razine tricija i ispustiti je u more tijekom nekoliko desetljeća putem podvodne cijevi duge jedan kilometar (0,6 milja).

IAEA je rekla da ispuštanje zadovoljava međunarodne standarde i “neće prouzročiti nikakvu štetu okolišu”.

Regionalni susjedi, uključujući Kinu i Južnu Koreju, te grupe poput Greenpeacea, kritizirali su plan.

Katastrofa u ožujku 2011. u sjeveroistočnom Japanu ostavila je oko 18 500 mrtvih ili nestalih, a većinu ih je ubio tsunami.

Deseci tisuća stanovnika oko elektrane Fukushima dobili su naredbu da evakuiraju svoje domove ili su to odlučili učiniti.

Oko 12 posto regije Fukushima nekoć je proglašeno nesigurnim, ali sada zabranjene zone pokrivaju oko dva posto, iako je stanovništvo u mnogim gradovima i dalje daleko niže nego prije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp