Testovi su započeli: Moderna ubrizgava novi mRNA pripravak izravno u srce srčanih bolesnika


Moderna sada ima niz pripravaka mRNA u pripremi. Uz lijekove za gensku terapiju protiv raka i virusa kao što su gripa, RSV i Epstein-Barr, oni također rade na eksperimentalnom liječenju pacijenata s oštećenim srčanim mišićem – prikladno gdje mRNA “cjepiva” protiv Covid-19 mogu dovesti do oštećenja srca. “Spas” za srčane bolesnike zapravo se ubrizgava izravno u srce: testiranje je počelo ovaj tjedan.

Prvi pacijenti su ovog tjedna primili injekciju “mRNA-0184” u srce. Sintetička mRNA kodira hormon relaksin, koji potiče protok krvi. Nakon cijepljenja, stanice navodno proizvode relaksin s duljim poluživotom, što bi trebalo dovesti do trajnijeg učinka. Vjeruje se da poboljšani protok krvi uzrokuje rast novih krvnih žila i “revaskularizira” srce.

Prema najnovijem izvješću Moderne za investitore:

Prvi pacijenti liječeni su našim kandidatom za liječenje zatajenja srca, mRNA-0184, u fazi 1B studije. Ovo prvo kliničko ispitivanje faze 1B na ljudima provest će se na pacijentima sa stabilnim zatajenjem srca kako bi se procijenila sigurnost, podnošljivost i procijenili farmakokinetički (PK) profil i farmakodinamski (PD) učinci niza doza mRNA-0184 i intervala doziranja.

Pacijentima se može samo poželjeti puno sreće. Inače, tvrtka predviđa “vrlo uzbudljivu” 2023. za sebe i primatelje svojih eksperimentalnih pripravaka:

“U 2023. ulazimo u odličnoj poziciji, sa značajnim zamahom u našem kliničkom planu, visoko motiviranim timom i snažnom bilancom od preko 18 milijardi dolara u novcu i novčanim ekvivalentima”, rekao je Stéphane Bancel, glavni izvršni direktor Moderne. „S našom stalnom ubrzanom franšizom za zarazne bolesti s uzbudljivim kratkoročnim katalizatorima za podatke RSV faze 3 i podatke o gripi faze 3 i nedavnim otkrićima u razvoju individualiziranih tretmana raka, kao i našim brzim napretkom u rijetkim bolestima i obećavajućim kardiološkim programima, Moderna- Platforma spremna za više modaliteta. Naš napredak opravdava visoka očekivanja koja smo postavili prije nekoliko godina, i s ohrabrujućim kliničkim podacima na platformi Moderna, ubrzavamo naša ulaganja kako bismo ostvarili najveći učinak na ljude putem mRNA lijekova. Naš Upravni odbor odobrio je značajno povećanje naših ulaganja u istraživanje i razvoj, s proračunom od približno 4,5 milijardi USD za 2023. 2023. bit će vrlo uzbudljiva godina za Modernu i što je najvažnije za pacijente”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp