WEF predstavlja plan za ‘borbu protiv štetnog internetskog sadržaja’ i ‘dezinformacija’


Svjetski ekonomski forum (WEF) Klausa Schwaba pojačava svoje napore kako bi potaknuo povećanje cenzure na internetu.

Uoči nadolazećeg godišnjeg samita WEF-a u Davosu u Švicarskoj, WEF je predstavio svoj plan za “borbu” protiv takozvanih “dezinformacija” i “štetnog online sadržaja”.

Internetska cenzura jedna je od ključnih tema rasprave navedenih u dnevnom redu konferencije u Davosu 2023. godine.

U pripremi za Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma, koji se održava od 16. do 20. siječnja 2023., WEF-ova “Globalna koalicija za digitalnu sigurnost” postavila je ciljeve organizacije za internetsku cenzuru.

Na svojoj web stranici, WEF opisuje inicijativu kao:

Globalna koalicija za digitalnu sigurnost ima za cilj ubrzati javno-privatnu suradnju u borbi protiv štetnog sadržaja na internetu i služit će za razmjenu najboljih praksi za novu regulativu o sigurnosti na internetu, poduzimanje koordiniranih akcija za smanjenje rizika od štete na internetu i poticanje suradnje na programima za poboljšanje digitalne medijske pismenosti.


Globalna koalicija za digitalnu sigurnost sada je objavila bijelu knjigu o svojim planovima za internetsku cenzuru koja će se koristiti za upute svjetskim čelnicima o tome “kako se uhvatiti u koštac s” takozvanim “dezinformacijama” tijekom ovogodišnjeg summita.

Ključna ideja koja stoji iza napora WEF-a je da načela “međunarodnih ljudskih prava” takva kakva jesu, mogu i trebaju biti “prevedena na internetsku, digitalnu sigurnost i utječu na sve; pojedinci, kao i tvrtke i druge skupine.”

Ubrzo će  tekst  koji najavljuje nastojanja na web stranici grupe sa sjedištem u Švicarskoj doći do poante: “štetni online sadržaj” i kako se “uhvatiti u koštac s njim. ”

Sva uobičajena retorička “pomagala” koriste se za opravdanje i argumentiranje slučaja.

Međutim, ciljevi WEF-a jednostavno se svode na restrikcije govora i cenzuru prosječne osobe.

Organizacija često koristi nejasne pojmove kao što su “dezinformacije” i “štetni sadržaji”, ali nikad temeljito ne definira koje informacije želi cenzurirati.

WEF također tvrdi da bi “hvatanje u koštac” sa “štetnim internetskim sadržajem” pomoglo u zaštiti djece od zlostavljanja, zaustavilo terorizam i govor mržnje, te također riješilo problem samoozljeđivanja i samoubojstva.

Međutim, nikada ne piše kako će to učiniti.

WEF također iznosi planove za formiranje online “vojske” za cenzuru sadržaja.

Opisuje “vojsku” kao “javno-privatno” partnerstvo koje okuplja tvrtke i vladine regulatore kao što su Facebook (Meta), Amazon, Microsoft, Google, UN, britanski Ofcom i brojne odabrane nevladine organizacije.

Prema  bijeloj knjizi , načela WEF koalicije nastoje „unaprijediti digitalnu sigurnost na način koji poštuje prava, potaknuti usklađivanje više dionika, potaknuti pozitivno ponašanje i radnje u cijelom digitalnom ekosustavu te informirati i omogućiti regulatorne, industrijske i društvene napore i inovacije.”

Nešto što se zove Platforma za oblikovanje budućnosti medija, zabave i sporta zaduženo je za upravljanje “radom na globalnim načelima”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp