Čizma autoritarizma gazi slobodu govora na Novom Zelandu


“Četiri oka” u geopolitičkom pozicioniranju, uvijek su bile Sjedinjene Američke Države,Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Svi govore engleski i svi njihovi izvorni ustavi proizlaze iz Magna Carte. Pretpostaviti da su sve četiri legitimne demokracije, nažalost bi bio pogrešan naziv. Kanadom, Australijom, a sada, nažalost, i Novim Zelandom, upravljaju autoritarni režimi s kanadskim ratom represije protiv onih koji su prosvjedovali protiv obveznih naredbi da se cijepe protiv COVID-a-19, kada je vlada zdrobila konvoj kamiondžija.

Vlada Justina Trudeaua agresivno cenzurira društvene medije i snažno se kreće prema ograničavanju prodaje oružja – nakon što je započela sa zahtjevom da se zaustavi prodaja i oduzme vlasništvo nad pištoljima, sada je prerasla u potpuni napor da se zabrani prodaja svog vatrenog oružja, uključujući duge puške i sačmarice. Australija je također bila izuzetno drakonska u svojoj represiji nad onima koji se odbijaju cijepiti ili koji inzistiraju na svojim pravima na slobodu govora kako bi doveli u pitanje cijepljenje.

Na Novom Zelandu, trenutna je premijerka zapravo zabranila novine i časopise koji ne podržavaju vladin narativ. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern, štićenica Klausa Schwaba na Svjetskom gospodarskom forumu, usporedila je slobodu govora na internetu s “ratnim oružjem” u govoru na prošlogodišnjoj Općoj skupštini UN-a.

Vlada Novog Zelanda nedavno je zabranila i objavljivanje časopisa New Dawn, časopisa orijentiranog na slobodu koji je točno izvijestio o nezakonitim nastojanjima specijalnog tužitelja Roberta Muellera za optužbu za nepostojeći “ruski dogovor”. To je posljedica totalitarnog načina razmišljanja koji sada dominira na Novom Zelandu. Nezadovoljni regulacijom govora na webu, establišment na Novom Zelandu također je zacrtao otkazivanje tiskanih izdanja nekih novina, ovaj put zbog navodnog zločina širenja ‘opasnih zavjera’.

Zupčanici cenzure ipak imaju problem. Dok umorni epiteti poput ‘zavjere’ nastavljaju gubiti na snazi, stroj za otkazivanje sada mora pribjeći otvorenom laganju o sadržaju koji žele zabraniti. U svom nastojanju da zaštite javnost od “štetnog” govora, prednjačio je glavni medij Stuff.co.nz, koji je 3. siječnja poslušno upozorio javnost, da bi mogli biti izloženi nekom opasnom tekstu pronađenom u periodičnom dijelu jednog vodećih trgovačkih lanaca u zemlji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp