Pakistanska policija razbila lanac trgovine organima


Pakistanska policija priopćila je u petak da je razbila lanac trgovine organima kada je nestali 14-godišnji dječak pronađen u podzemnom laboratoriju nakon što mu je odstranjen bubreg.

Lanac je bio odgovoran za namamljivanje mladih, ranjivih žrtava obećanjima o unosnim poslovima i velikim plaćama prije vađenja njihovih organa – uglavnom bubrega – za prodaju do 900.000 rupija (4000 dolara).

“Tek nakon što smo pratili dokaze i tragove, otkrili smo da iza dječakova nestanka stoji operacija trgovine organima”, rekao je u petak za AFP Rehan Anjum, glasnogovornik policije Punjaba.

Uhićeno je šest osoba.

“Dječak nam je rekao da je kad se probudio pored njega na nosilima bio Arap, pa mislimo da su većina klijenata bili stranci”, rekao je Anjum.

Žrtve bande odvedene su u laboratorij za medicinsko testiranje koji se koristi za tajne operacije presađivanja organa u garnizonskom gradu Rawalpindiju, u blizini glavnog grada Islamabada.

Objekti za takve tajne operacije u Pakistanu često nemaju odgovarajuću medicinsku opremu i standarde, a poznato je da pacijenti umiru od komplikacija kao posljedica toga.

“Samo sam zahvalan što ga je policija pronašla živog, inače bi ga ostavili da umre”, rekao je dječakov otac za AFP u Lahoreu, odakle je dječak nestao.

Policija je rekla da liječnicima i kirurzima koji su sudjelovali u operaciji nisu ušli u trag.

Pakistan je 2010. zabranio komercijalnu trgovinu ljudskim organima, izričući zatvorsku kaznu do 10 godina i novčane kazne u nadi da će spriječiti prodaju organa bogatim inozemnim klijentima od strane posrednika putem izrabljivanja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp