‘Transrodna pitanja trebala bi biti dio osnovnog kurikuluma’, kaže irski gay ministar za djecu Roderic O’Gorman

‘Transrodna pitanja trebala bi biti dio osnovnog kurikuluma’, kaže irski gay ministar za djecu Roderic O’Gorman

‘Mislim da je važno da nastavimo usavršavati školski kurikulum kako bismo osigurali da učenici u školi razumiju različitost’, rekao je ministar za djecu i jednakost Roderic O’Gorman.

Djecu u osnovnoj školi treba obrazovati o tome što znači biti transrodan, rekao je irski ministar za djecu Roderic O’Gorman.

Ministar Zelene stranke rekao je za Irish Independent da djeca u osnovnoj školi trebaju “razumjeti” različitost.

Na pitanje treba li školsku djecu više poučavati o tome što znači biti transrodan, ministar je rekao “apsolutno”, dodajući da je važno doraditi školski kurikulum kako bi se osiguralo da učenici “shvate različitost”.

Na pitanje odnosi li se to ne samo na srednjoškolce nego i na osnovnoškolce, rekao je: “Mislim da je važno da i osnovnoškolci imaju razumijevanja za različitost našeg društva.”

Njegov odjel, zajedno s Odjelom za socijalnu zaštitu, radi na politici o tome trebaju li djeca mlađa od 16 godina moći izjaviti svoj rodni identitet.

  1. O’Gorman kaže da se nada da će ovo dati “jasan put” o zakonitosti oko samoizjašnjavanja svog rodnog identiteta mlađih od 16 godina.

“O pravima trans osoba u našoj zemlji ne može se raspravljati. Diskurs, posebice na društvenim mrežama, posljednjih je godina postao nevjerojatno zloban prema pripadnicima trans zajednice.

“Nitko ne želi ukinuti slobodu govora. Ali mislim da je jako važno da dijalog bude pun poštovanja i da se temelji na činjenicama, pretpostavljam, a ne na pukim predrasudama.”

Također je pozvao na “širu rodnu službu” u Irskoj.

Trenutačno djeca i mladi putuju u kliniku Tavistock u Ujedinjenom Kraljevstvu jer država nema vlastitu namjensku psihijatrijsku službu za rodnu disforiju.

“Problemi nisu samo psihijatrijska potpora, tu su i endokrina potpora”, rekao je g. O’Gorman.

“Vladin program se obvezao na to da se uspostavi.

“Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci susreo sam obje grupe koje predstavljaju trans zajednicu ovdje.

“Ali također sam se susreo s HSE-om u vezi s koracima koje poduzimaju, posebice u smislu osiguravanja konzultanata, psihologa i konzultanata endokrinologa, tako da možemo na neki način voditi takvu uslugu za maloljetne tinejdžere u Irskoj.”

Gospodin O’Gorman je rekao da je zdravstvena skrb za transrodne osobe u Irskoj “zaostala” i da bi to trebao biti “fokus” vlade.

Prema reviziji Zakona o jednakosti bit će nezakonito diskriminirati transrodne osobe.

Rekao je da trenutni zakoni ne pokrivaju “u potpunosti” rodni identitet i on se zalaže da se ti razlozi uključe u reviziju.

U sklopu revizije više neće biti dopuštena diskriminacija ljudi na temelju njihovog socioekonomskog statusa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp