Tvrtke započinju drugu fazu testiranja moždanih čipova za liječenje depresije


Znanstvenici su nedavno ugradili elektrode u lubanju pacijenta za liječenje depresije, u nadi da će mu se stanje olakšati kratkim i malim električnim impulsima u mozgu.

Ova tehnologija zapravo je predstavljena još u mjesecu rujnu, kada su liječnici u St. Louisu otvorili neke dijelove lubanje pacijenta kako bi ugradili elektrode.

Operaciju je izvela tvrtka start-up Inner Cosmos, samo jedna od nekoliko tvrtki koje rade na tehnologiji koja se može ugraditi u mozak pacijenata.

Najistaknutija od tih tvrtki je Neuralink, u vlasništvu milijardera Elona Muska. 

Ovo je ispitivanje bilo prvo takve vrste koje koristi implantate izravno u lubanju za liječenje depresije i moglo bi navijestiti novu eru znanosti koja se problemima mentalnog zdravlja bavi hardverom, a ne tradicionalnijim metodama poput psihijatrije i psihologije.

Hardver Inner Cosmosa veličine je novčića i radi tako što šalje impuls kroz lijevi dorsolateralni prefrontalni korteks pacijenta, mjereći neuronsku aktivnost kako bi se odredila točna količina stimulacije koja je u tijeku.

To se događa oko 15 minuta jednom dnevno.

Očekuje se da će ovo prvo ispitivanje trajati oko godinu dana, s potencijalom uključivanja još nekoliko pacijenata.

Postoje rasprave o tome koji je dio mozga najbolje stimulirati za postizanje željenih rezultata, ali ova tehnika cilja područje koje je također ciljano drugom metodom koja se zove transkranijalna magnetska stimulacija.

Ideja je da operacija mora biti što je moguće neinvazivna kako bi se postigla najbolja razina upijanja, i – zapravo – neke tvrtke rade na metodama koje ne uključuju operaciju već nošenje kacige s elektrodama.

Ovaj prvi uređaj malo je veći nego što Inner Cosmos namjerava koristiti kao njegov konačni proizvod, ali ovo je tek početak.

Ideja nije baš nova, budući da se slične tehnike već godinama koriste za liječenje epilepsije i Parkinsonove bolesti, no liječenje depresije na ovaj način prilično je nova ideja.

Izvršni direktor Inner Cosmosa, Meron Gribetz izjavio je: “Naša je misija stvoriti svijet koji vraća kognitivnu moć čovječanstva rebalansom ljudskog uma,Svijet je u stanju teškog nereda, što dovodi do nesređene spoznaje.

Učinke osjećaju milijuni, što dovodi do porasta razine depresije. Vjerujemo da naš pristup može olakšati živote onih koji pate od depresije i na kraju napreduju do drugih kognitivnih poremećaja.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp