Američki kongresnik: “Google je najveća prijetnja slobodi govora na tržištu”


Buck je predstavio nekoliko zakona usmjerenih na suzbijanje moći velikih tehnologija. Govoreći na događaju koji je organizirala konzervativna Zaklada Heritage Foundation, republikanski zastupnik Ken Buck (R-CO) kritizirao je Big Tech zbog zlouporabe svoje moći kroz cenzuru i vrlo upitnu i nedovoljno transparentnu praksu, što je protivno pravednom tržišnom natjecanju. Zanimljivo. Buck je izdvojio Google kao “najveću prijetnju slobodi govora na tržištu”.

Kako bi istaknuo antikonkurentsku praksu Big Tech-a, Buck je podsjetio što se dogodilo s platformom društvenih medija Parler nakon nereda 6. siječnja 2021. na američkom Capitolu. Apple i Google povukli su aplikaciju iz svojih trgovina aplikacijama nakon optužbi da je omogućila Trumpovim pristašama da se mobiliziraju za organiziranje nereda. Amazon je zatvorio platformu povlačenjem svojih usluga hostinga.

“Uspjeli su srušiti Parler za nekoliko dana”, rekao je Buck, a prenosi The Epoch Times“Twitter je korišten na Capitolu 6. siječnja. Facebook je korišten… Parler je bio konkurencija i 6. siječnja je bio savršen izgovor za brisanje.”

Buck, član Pododbora za antitrust, trgovačko i upravno pravo Predstavničkog doma, rekao je da Google ima toliku moć u pretraživanju da može utjecati na ishod izbora.

“Ja sam osoba slobodnog tržišta. Taj princip primjenjujem gotovo svugdje”, rekao je Buck. “Kada Google kontrolira 94 posto pretraživanja u ovoj zemlji, nemate slobodno tržište.”

“…Oni utječu na ishod izbora jer nema slobodnog tržišta”, rekao je. “Kongres treba ojačati i ažurirati zakon.”

Buck je predstavio nekoliko dvostranačkih prijedloga zakona, koje je Zastupnički dom usvojio u rujnu, s ciljem ograničavanja moći Big Tech-a. Kongresmen je predložio poticanje država da tuže tvrtke zbog kršenja antimonopolskih zakona, dodatno financiranje Ministarstva pravosuđa kako bi moglo provoditi antimonopolske zakone i prisiljavanje tehnoloških tvrtki da otkriju subvencije primljene iz Kine.

Buck je zaključio svoj govor ohrabrujući obične ljude da ulože napore u razbijanje tehnoloških monopola, potičući potrošače da koriste alternative Amazonu i Googleu. Priznao je da takve odluke mogu rezultirati smanjenjem kvalitete usluge.

“Jedan od razloga zašto su te tvrtke moćne je taj što su dobre”, rekao je Buck. “Vi zapravo možete utjecati na tržište svojim osobnim odabirom… Budite dio ovog rješenja.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp