“Elita” iz Davosa predviđa da će ekonomska kriza godinama trajati i kao rješenje nude globalizaciju


Kriza troškova života, nadolazeća recesija i sve veći dug najveće su kratkoročne prijetnje s kojima se globalno gospodarstvo suočava, upozorava Svjetski ekonomski forum (WEF) u godišnjem izvješću o globalnim rizicima.

Malo je vjerojatno da će svijet osjetiti olakšanje u sljedeće dvije godine dok se zemlje bore s “energetskom, inflacijskom, prehrambenom i sigurnosnom krizom”, kaže godišnje istraživanje 1200 “elitista” iz vlade, poslovnog i civilnog društva, objavljeno uoči summita u Davosu. .

Dvije trećine ispitanika sugeriralo je da će višestruki šokovi koji proizlaze iz nedavne histerije oko Covid-19 i tekućeg sukoba u Ukrajini predstavljati probleme za globalno gospodarstvo u bliskoj budućnosti, dok petina stručnjaka predviđa “katastrofalne ishode” u roku od jednog desetljeća.

“Gledamo nešto što je novo, ali u isto vrijeme jezivo poznato”, rekla je za CNBC Karolina Klint, voditeljica upravljanja rizicima za kontinentalnu Europu u Marshu. “Dakle, vidimo povratak nekih starijih rizika za koje smo mislili da smo postigli dobar napredak u rješavanju, ali sada smo se vratili na kartu rizika”, dodala je.

Kriza troškova života smatra se najizravnijim rizikom koji je “jako teško prihvatiti” jer pogađa najugroženiju populaciju.

“Vlade sada stvarno rade na ublažavanju tog utjecaja, u isto vrijeme dok se pokušavaju zaštititi od spiralne inflacije i servisiranja povijesno visokog duga”, zaključio je Clint.

Autori izvješća pozivaju na globalnu suradnju i tvrde da ako vlasti ne uspiju upravljati trenutnom krizom, “riskiraju stvaranje socijalne nevolje u neviđenim razmjerima, budući da ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i gospodarski razvoj nestaju, što dodatno potkopava društvenu koheziju”.

Glavni direktor WEF-a Saadia Zahidi, koji vjeruje da bi svijet mogao ući u “začarani krug”, upozorava da bi “u ovoj već toksičnoj mješavini poznatih i rastućih globalnih rizika, novi šok događaj, od novog vojnog sukoba do novog virusa, mogao postati neukrotiv.”

Svijet bi se u bliskoj budućnosti mogao suočiti s izazovom “polikrize”, s problemima koji se preklapaju, navodi se u izvješću, ističući “suparništvo resursa” kao jednu od najvećih prijetnji, dok su zemlje ušle u globalno natjecanje za prirodne resurse.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp