Rumunjska agencija za borbu protiv kriminala pretražuje 7 domova u slučaju influencera Andrewa Tatea


Rumunjska agencija za borbu protiv organiziranog kriminala provela je sedam dodatnih kućnih pretraga u svojoj istrazi protiv Andrewa Tatea i njegovog utjecaja na društvenim mrežama, rekao je službeni dužnosnik u četvrtak.

Ramona Bolla, glasnogovornica agencije DIICOT, rekla je da se pretresi odvijaju u okruzima Bukurešt, Ilfov i Prahova “kako bi se dobili dodatni dokazi”.

Tate (36), britansko-američki državljanin koji ima 4,5 milijuna pratitelja na Twitteru, priveden je 29. prosinca u glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu, pod optužbom da je bio dio organizirane kriminalne skupine, trgovao ljudima i silovao. Njegov brat Tristan i dvije Rumunjke također su uhićeni.

U utorak je sud potvrdio odluku suca od 30. prosinca da produži njihovo uhićenje s 24 sata na 30 dana.

Pretresi u četvrtak dolaze dan nakon što je Tate izgubio drugu žalbu ovog tjedna na sudu u Bukureštu, gdje je osporio zapljenu imovine od strane tužitelja u racijama krajem prosinca, uključujući nekretnine, zemljište i flotu luksuznih automobila. Do sada je također zaplijenjeno više od 10 nekretnina i zemljišta u vlasništvu tvrtki registriranih na braću Tate.

Bolla je rekla da je sud “odlučio da su zapljene zakonite i (da) roba ostaje nama na raspolaganju.” Ako dokažu da su Tateovi zaradili novac kroz trgovinu ljudima, imovina bi se mogla koristiti za pokrivanje troškova istrage i obeštećenja žrtvama, rekla je.

DIICOT navodi da je identificirao šest žrtava u slučaju trgovine ljudima koje su bile podvrgnute “djelima fizičkog nasilja i psihičke prisile” te su ih seksualno iskorištavali članovi navodne kriminalne skupine.

Agencija je priopćila da su žrtve bile namamljene pretvaranjem u ljubav, a kasnije zastrašivane, držane pod nadzorom i podvrgnute drugim taktikama kontrole dok su bile prisiljavane da glume u pornografiji koja je bila namijenjena zarađivanju novca njihovim navodnim progoniteljima.

“Jasno dajemo do znanja da tijekom cijelog kaznenog procesa, istražene osobe uživaju postupovna prava… kao i presumpciju nevinosti”, dodao je DIICOT u svom priopćenju od četvrtka.

Tate, bivši profesionalni kickboksač koji navodno živi u Rumunjskoj od 2017., prethodno je bio zabranjen na raznim istaknutim platformama društvenih medija zbog izražavanja mizoginih stavova i govora mržnje.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp