Greta Thunberg posjetila prosvjed protiv rušenja njemačkog sela Lutzerath zbog proširenja rudnika

Greta Thunberg posjetila prosvjed protiv rušenja njemačkog sela Lutzerath zbog proširenja rudnika

Tekući prosvjed Antife i klimatskih aktivista posjetila je neki dan i švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg pridruživši se prosvjedu protiv proširenja njemačkog rudnika ugljena, koji je ponovo prerastao u nasilne sukobe između prosvjednika i policije.

U petak je Greta Thunberg stigla u njemačko selo Lutzerath, koje bi trebalo biti srušeno kako bi se napravilo mjesto za proširenje rudnika ugljena koji se smatra ključnim za osiguranje energetske sigurnosti zemlje.

„Vi ste promjena, vi ste nada.“ Thunbergova je rekla gomili klimatskih aktivista u subotu, navodi Der Spiegel.

„Još uvijek smo tu, Lutzerath je još tu“, rekla je Greta, tvrdeći da borba nije završena sve dok ugljen ostane u zemlji, dodajući: „Nećemo odustati“.

Prema policiji, prosvjed, koji je počeo ranije ovog tjedna, porastao je na između 8.000 i 10.000 ljudi.

Kako bi spriječili daljnji rast broja ljudi, policajci su podigli duplu ogradu oko tog područja, za koju je Der Spiegel primijetio da je korištena kako bi spriječila bilo koga da dođe ili ode, uključujući i novinare.

Nakon govora Grete, došlo je do nasilnih sukoba između policije i demonstranata, pri čemu su aktivisti ispalili vatromet na policajce obučene u opremu za nerede, a policija je zauzvrat jurila i tukla ljude svojim palicama.

Dok su se sukobljavali sa policijom, čulo se kako gomila skandira: „Zaštita klime nije zločin! i „Nisi sam!“

U pokušaju da spriječi daljnje nasilje, policija je, prema izvještaju, prijetila okupljenima da će usmjeriti vodene topove prema njima.

Lokalni predsjednik policije Aachena, Dirk Weinspach, kritizirao je nasilnu taktiku ljevičarskih prosvjednika, rekavši: „Apsolutno sam užasnut kako su normalni sudionici sastanka dozvolili da budu odvedeni da uđu u apsolutnu opasnu zonu ovdje.“

Prošle godine, njemačka komunalna kompanija RVE postigla je sporazum s regionalnom vladom koji bi dozvolio da se malo selo uništi kako bi se napravio prostor za proširenje postojećeg rudnika ugljena u tom području.

RVE je tvrdio da je neophodno da se projekt nastavi kako bi se osigurala energetska sigurnost nacije.

Kao rezultat više od jednog desetljeća vlade koja slijedi zelenu agendu i ostavlja zemlju ranjivom na međunarodne događaje, s obzirom na njenu ovisnost o stranom  plinu i nafti, Njemačka je bila primorana zaobići svoje zelene ciljeve i ponovno otvoriti i proširi operacije iskopavanja ugljena s obzirom na to da su se isporuke ruskog plina smanjivale.

Aktivisti za klimu, sa svoje strane, tvrde da je proširenje rudnika ugljena u suprotnosti s međunarodnim sporazumima koje je Njemačka sklopila o klimatskim promjenama.

„Očekujemo da će tisuće ljudi prosvjedovati, borba još nije izgubljena… Lutzerath je živ“, rekla je glasnogovornica prosvjeda Bente Opic.

Rafael Telen iz radikalne grupe aktivista za klimatske promjene Posljednje generacije rekao je: „Zeleni su posramljeni do kostiju, a ostatak vlade sada također zna cijenu suočavanja s klimatskim pokretom.“

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp