Poznati njemački znanstvenik kaže kako je potrebno ograničiti emisiju CO2 svakog pojedinca na planetu


Individualno ograničenje ugljičnog dioksida trebalo bi primijeniti na svaku osobu kako bi se uspostavila “planetarna ograda” u naporima za borbu protiv klimatskih promjena koje je navodno uzrokovao čovjek, ustvrdio je vodeći njemački znanstvenik

Hans Joachim Schellnhuber iz Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime (PIK) rekao je ovaj tjedan da bi svaka osoba trebala imati ograničenje od tri tone emisije CO2 godišnje, a oni koji prekorače tu granicu trebali bi biti prisiljeni platiti za zadovoljstvo.

U komentarima koje je objavio Taagesschau, Schelnhuber je rekao da postoje dva sukobljena pitanja vlasničkih prava, naime pravo na trošenje novca na aktivnosti s visokim emisijama i pravo ostatka stanovništva da “imaju okoliš vrijedan življenja”.

U shemi u stilu kredita za ugljik, oni koji emitiraju iznad granice od tri tone do sredine stoljeća morali bi privatno kupovati kredite od onih ispod granice, predložio je: “Svaka osoba dobije tri tone CO2 godišnje, ali ako trebate više, morate to kupiti”.

Trenutno je prosječni Nijemac daleko iznad Schellnhuberove granice, budući da prosječni građanin proizvodi deset tona CO2 emisije. Pozivajući se na pariški Laboratorij svjetske nejednakosti, u zemlji postoje milijunaši koji proizvode više od 100 tona CO2 godišnje, a tisuće elita diljem svijeta ispuštaju više od 2000 tona godišnje.

Osim što nije točnoirekao da očekuje da ljudi drastično smanje emisije ugljika, njemački znanstvenik nije pojasnio kako će se to točno pratiti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp