Sudac u Syracuseu (New York), poništio je odluku vlasti o obveznom cijepljenju za zdravstvene radnike


Syracuse, NY – Državni sudac Vrhovnog suda u Syracuseu u petak je odbacio naredbu da se medicinsko osoblje cijepi protiv Covida-19 za cijelu državu.

Sudac Gerard Neri presudio je da su guvernerka Kathy Hochul i državni odjel za zdravstvo prekoračili svoje ovlasti zaobilaženjem zakonodavnog tijela i trajnom osposobljavanjem mandata za ograničavanje prijenosa Covida u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

Neri je stao na stranu Medicinskih stručnjaka za informirani pristanak, skupine medicinskih stručnjaka koji su izgubili ili su bili u opasnosti da izgube posao zbog obveynog cjepiva, u tužbi protiv države.

Neri je rekao da je državi zabranjeno nametanje cijepljenja osim onoga što je detaljno navedeno u zakonu o javnom zdravstvu, koji uključuje spominjanje zaušnjaka, ospica i hepatitisa.

“Nalog je izvan opsega ovlasti tuženih i stoga je ništavan, nevažeći i bez učinka”, napisao je.

Nije jasno kakav će biti učinak Nerijeve presude i mogućih žalbi. Pitanje obvezivanja cjepiva za radnike izazvalo je mnoge tužbe i sudske odluke.

U prosincu 2021. godine, primjerice, Vrhovni sud SAD-a odbio je blokirati zahtjev New Yorka da se zdravstveni radnici cijepe.

Naredba koja zahtijeva zdravstvene radnike u državi New York donesena je u kolovozu 2021. tijekom pandemije nakon što je državno zakonodavno tijelo prepustilo ovlast tadašnjem guverneru. Andrew Cuomo na hitnoj osnovi. Guverner je opozvao tu izvanrednu ovlast u lipnju 2021. U lipnju 2022. povjerenik za zdravstvo trajno je odredio obvezno cjepivo za zdravstvene radnike.

Država je tvrdila da mandat obveznog cijepljenja nije bio iracionalan ili nerazuman i da je potkrijepljen drugim sudskim odlukama. Sudac se nije složio s tim, presuđujući da država nema ovlasti učiniti obvezu trajnom.

Sudac je također rekao da država priznaje da cjepiva ne sprječavaju prijenos covida unatoč naslovu izvršne uredbe: “Sprečavanje prijenosa COVID-19 od strane obuhvaćenih subjekata”

“U pravom orvelovskom stilu, tuženi priznaju da tadašnja trenutna cjepiva protiv COVID-19 ne sprječavaju prijenos”, napisao je sudac.

Država je, međutim, rekla u sudskim dokumentima da potpuno cijepljeni ljudi koji su oboljeli od Covid-19 imaju manju vjerojatnost da će razviti ozbiljnu bolest, biti hospitalizirani ili umrijeti od onih koji nisu cijepljeni. Država je priznala da se probojne infekcije javljaju i da su vjerojatnije s novijim varijantama virusa.

Državno ministarstvo zdravstva priopćilo je da se “snažno ne slaže s Nerijevom odlukom, navodi se u priopćenju objavljenom u subotu. Odjel trenutačno ispituje svoje mogućnosti, rekli su.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp