Elon Musk: Svjetski ekonomski forum gura sotonističke ideje


Elon Musk je komentirao da su “ekološki, društveni i upravljački kriteriji” (ESG) koje je postavio Svjetski ekonomski forum (WEF) “sotonski”.

Musk je odgovorio na Twitter temu nezavisnog novinara Michaela Shellenbergera, koji je nedavno dobio zadatak dokumentirati “Twitter Files”.

Shellenberger je govorio o naporima WEF-a da unaprijedi radikalnu korporativnu ideologiju.

Shellenberger je u nedjelju objavio temu o WEF-ovim tajnim financijama.

Napomenuo je da WEF, kontroverzna organizacija njemačkog ekonomista Klausa Schwaba, koristi “probuđene” ESG kriterije.

Musk je odgovorio komentirajući da “S u ESG označava sotonski”.

Poslovni čelnici predani pokretu ESG obećavaju da će nastaviti s energetskim inicijativama koje su u skladu sa “zelenom agendom” WEF-a.

ESG uspostavlja kvote za raznolikost za rukovoditelje i potiče korporacije da kombiniraju maksimiziranje profita s napredovanjem ljevičarskih političkih i društvenih programa.

Kritičari su naveli loš učinak ESG fondova na burzi prošle godine kao dokaz da taj potez predstavlja nepotrebne rizike za uspješnost ulaganja.

Harvard Management Company, koja kontrolira zaklade elitnog sveučilišta, priznala je da se nedavni gubitak od 2,3 milijarde dolara može pripisati naporima da se uklone fosilna goriva.

Međutim, organizacija je u pismu članovima harvardske zajednice rekla da je i dalje “ponosna što je duboko angažirana u pitanju održivosti”.

Musk, koji trenutno radi kao izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, više je puta kritizirao ESG ocjene.

Prošle je godine, na primjer, primijetio da je S&P Global naftnom i plinskom konglomeratu ExxonMobil dao izvrsnu ESG ocjenu.

U međuvremenu, Tesla, koja tvrdi da ima misiju smanjenja klimatskih promjena putem električnih vozila, nije dospjela na popis.

“ESG je prijevara”, zaključio je Musk.

“Vode ga lažni borci za socijalnu pravdu.”

Prevaranti su itekako iskoristili apetit investitora za društveno osviještenim tvrtkama.

Elizabeth Holmes, osnivačica ugašene zdravstvene tvrtke Theranos, bila je nadaleko priznata kao jedna od najuspješnijih poduzetnica u povijesti Silicijske doline prije nego što je osuđena na savezni zatvor zbog raznih optužbi za prijevaru.

Sam Benkman-Fried, osnivač propale mjenjačnice kriptovaluta FTX, koji je izgubio milijarde sredstava klijenata preko svoje trgovačke tvrtke, priznao je novinaru da je ESG “izopačen do neprepoznatljivosti”.

Častio se da je stvorio povjerenje među “probuđenim zapadnjacima” ističući svoj samozvani “djelotvorni altruizam”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp