Kissinger na Svjetskom ekonomskom forumu potiho zaziva treći svjetski rat i tvrdi da bi Ukrajina trebala ući u NATO


99-godišnji bivši državni tajnik, globalist i mentor Klausa Schwaba, mjesecima se zalagao za prekid vatre u ukrajinskom ratu koji bi zapravo prihvatio neke od ruskih vojnih dobitaka.

Ali govoreći virtualno na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Kissinger je rekao da bi članstvo Ukrajine u NATO-u bilo “prikladan ishod”.

“Prije ovog rata bio sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u jer sam se bojao da će to pokrenuti upravo onaj proces koji smo vidjeli sada”, rekao je Kissinger.

“Sada kada je ovaj proces dosegao ovu razinu, ideja o neutralnoj Ukrajini pod ovim uvjetima više nema smisla”, rekao je Kissinger, govoreći ispred police za knjige s uokvirenom slikom predsjednika Richarda Nixona, pod čijim je vodstvom služio.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je težnje Ukrajine za NATO-om kao prijetnju opravdavajući specijalnu operaciju pokrenutu 24. veljače prošle godine.

Sjedinjene Države inzistiraju da odluke o NATO-u budu na Ukrajini. No ponuda se nije dobro svidjela europskim silama koje su bile oprezne u pogledu davanja uzajamnih sigurnosnih jamstava savezništva naciji koja je već bila u ratu niskog intenziteta s Rusijom od 2014.

U prošlomjesečnom eseju u konzervativnom britanskom časopisu The Spectator, Kissinger je upozorio da sukob u Ukrajini ima paralele s 1914., kada su velike sile nenamjerno eskalirale u svjetski rat.

Pozvao je na prekid vatre u kojem se Rusija povlači na crte prije spec. operacije, ali ne i šire, ostajući u istočnoj Ukrajini, kao i na poluotoku Krim, koji je Moskva anektirala 2014., s područjima otvorenima za kasnije pregovore.

Kissinger je u Davosu rekao da je važno “spriječiti da se rat pretvori u rat protiv same Rusije” i “dati Rusiji priliku da se ponovno pridruži međunarodnom sustavu”.

Priznajući da će zemlje kojima je nekoć dominirala Moskva oklijevati, Kissinger je rekao da je ključno izbjeći nestabilnost u nuklearno naoružanom divu.

Diplomatski proces mogao bi pomoći Rusiji da “ponovno procijeni svoju povijesnu poziciju, koja je bila kombinacija privlačnosti prema europskoj kulturi i straha od europske dominacije”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp