U 2023. godini bit će gotovo nemoguće izbjeći prepoznavanje lica u SAD-u

U 2023. godini bit će gotovo nemoguće izbjeći prepoznavanje lica u SAD-u

Kako sve više zračnih luka u Sjedinjenim Državama usvaja tehnologiju prepoznavanja lica, privatnost Amerikanaca ponovno je ugrožena.

Početkom prosinca, Američka uprava za sigurnost prometa počela je testirati nove alate za prepoznavanje lica u 16 glavnih američkih zračnih luka. 

“Uprava za sigurnost prometa tiho je testirala kontroverznu tehnologiju prepoznavanja lica za pregled putnika u 16 velikih domaćih zračnih luka – od Washingtona do Los Angelesa – i nada se da će je proširiti diljem Sjedinjenih Država već ove godine. Kiosci s kamerama rade posao koji su prije obavljali ljudi: provjeravaju fotografije na osobnim iskaznicama putnika kako bi bili sigurni da nisu varalice.”

Predstavnik TSA-e Jason Lim rekao je za Post da “nijedna od ovih tehnologija prepoznavanja lica nije obavezna.” Putnici koji odluče isključiti identifikaciju lica i dalje će morati pokazati svoju osobnu iskaznicu. TSA je također rekao da bi okolo trebali biti znakovi koji vas obavještavaju o vašim pravima.

Izvješće dalje obavještava čitatelja da iako tehnički ne morate sudjelovati u prepoznavanju lica u zračnoj luci, “hoćete li se osjećati kao da imate pravi izbor je zasebno pitanje” .

Albert Fox Cahn, osnivač Surveillance Technology Oversight Projecta ili STOP , rekao je za Post kako vjeruje da “ne postoji mjesto koje je prisilnije tražiti ljude za njihov pristanak od zračne luke.”

“Ono što često vidimo s ovim biometrijskim programima jest da su samo izborni u uvodnim fazama – a s vremenom vidimo da postaju standardizirani i nacionalizirani te na kraju obvezni”, rekao je Cahn.

Cahnove izjave zvuče istinito u svjetlu prethodnih TSA programa koji su počeli kao izborni prije nego što su postali obvezni, uključujući skidanje cipela u zračnoj luci i odabir između hodanja kroz strojeve za skeniranje tijela ili invazivnog tapkanja.

TSA-ovo prepoznavanje lica funkcionira tako da putnici priđu kiosku za provjeru putnih dokumenata dok skeniraju svoju osobnu iskaznicu. Zatim se očekuje da putnici bulje u kameru do pet sekundi dok stroj uspoređuje osobnu iskaznicu s novom fotografijom. Ovo je poznato kao sustav provjere “jedan na jedan”.

The Post primjećuje da je TSA-ov pilot program za prepoznavanje lica započeo u Nacionalnoj zračnoj luci Ronald Reagan Washington (DCA) u kolovozu 2020. na temelju navodne zabrinutosti za prijenos COVID-19.

Dok TSA tvrdi da ne koriste prepoznavanje lica u svrhe provedbe zakona i ne grade “novu nacionalnu bazu podataka ID-ova lica”, također priznaju da agencija može čuvati podatke do 24 mjeseca kako bi “procijenila učinkovitost sustava” .

Nažalost, uvođenje alata za prepoznavanje lica nije novost. Trenutna ekspanzija prepoznavanja lica od strane Bidenovog administratora u SAD-u nastavak je politike koju je postavila Trumpova administracija.

TSA nije jedina agencija koja koristi prepoznavanje lica

Krajem prosinca 2020. — kada je Biden trebao postati predsjednik Sjedinjenih Država — pisali smo o širenju softvera za prepoznavanje lica pod nadzorom američke Carinske i granične službe (CBP), također poznate kao granična patrola.

U studenom 2020. CBP je predložio novo pravilo koje je eksponencijalno proširilo upotrebu nadzora prepoznavanja lica na granici. Pravilu se usprotivilo nekoliko ogranaka Američke unije za građanske slobode, Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future i druge organizacije za ljudska prava. 

ACLU je rekao da promjena pravila ugrožava pravo na privatnost i anonimnost, kao i da nerazmjerno utječe na obojene ljude i imigrante. CBP je najavio svoju namjeru prikupljanja otisaka lica gotovo svakog pojedinog ne-američkog građanina koji ulazi ili izlazi iz Sjedinjenih Država. Pravilo vrijedi i za djecu. 

Ovaj otisak lica zatim će biti pohranjen u vladinoj bazi podataka do 75 godina. Te bi podatke potom mogli koristiti Ministarstvo domovinske sigurnosti, strane vlade te savezna, državna i lokalna tijela za provedbu zakona za identifikaciju pojedinaca u razne svrhe. ACLU je plan nazvao “neopravdanim, nepotrebnim i opasnim”. ”ACLU kaže da je problem u tome što se otisci lica mogu prikupiti u tajnosti s udaljenosti, bez pristanka osobe. 

Organizacija je također upozorila da kada vlada ima otisak lica pojedinca “stvara rizik od jedinstvenog oblika stalnog nadzora bez presedana.” Američki Kongres nikada nije ovlastio vladu da provede opsežni program prikupljanja podataka za otiske lica. Osim toga, građani koji nisu američki državljani koji ulaze u zemlju već su podvrgnuti prikupljanju otisaka prstiju.

Sam CBP radi na planovima za prepoznavanje lica od prvih dana Trumpovog predsjedništva. Godine 2017. CBP je najavio planove za skeniranje lica svih letača koji izlaze iz Sjedinjenih Država. Američka unija za građanske slobode izvijestila je:

Carinska i granična služba SAD-a pokrenula je “Traveler Verification Service” (TVS) koja predviđa primjenu prepoznavanja lica na sve putnike zrakoplova, uključujući građane SAD-a, koji se ukrcavaju na letove koji izlaze iz Sjedinjenih Država. Ovaj sustav postavlja vrlo ozbiljna pitanja privatnosti.

Jedine javno dostupne informacije o programu potječu iz izjave o utjecaju na privatnost koju je Odjel za domovinsku sigurnost izdao o programu i brifinga zamjenika izvršnog pomoćnika povjerenika CBP-a Johna Wagnera koji je ovog tjedna dao zagovornicima privatnosti u Washingtonu. CBP je zamislio sustav vrlo sličan onome što TSA trenutno testira. Prema planu CBP-a, zračne luke će postaviti kamere na izlaze za ukrcaj kako bi fotografirale sve putnike koji izlaze i ulaze u zemlju. 

Na slike bi tada bio primijenjen softver za prepoznavanje lica.

Traveler Verification Service testiran je u šest zračnih luka, uključujući Boston Logan, New York JFK, Dulles u DC-u, Hartsfield-Jackson u Atlanti, Chicago O’Hare i Bush u Houstonu. Sam TVS dio je većeg programa “Biometrijski ulazak/izlazak” koji je stvoren kao odgovor na zahtjev Kongresa da se koristi biometrija za praćenje pojedinaca koji su možda prekoračili svoje vize.

Bidenov administrator proširuje upotrebu prepoznavanja lica

Pod Bidenovom administracijom u SAD-u je došlo do porasta upotrebe prepoznavanja lica. U siječnju 2021. izvijestili smo da savezna vlada radi s kontroverznom privatnom tvrtkom za nadzor Clearview AI kako bi locirala osobe osumnjičene za sudjelovanje u neredima 6. siječnja 2021. na američkom Kapitolu.

U lipnju 2021. također smo izvijestili da je Ured za odgovornost američke vlade (GAO) objavio izvješće s pojedinostima o širokoj upotrebi tehnologije prepoznavanja lica, uključujući provedbu zakona koja koristi baze podataka otisaka lica vladinih agencija i privatnih tvrtki. Organizacije za zaštitu privatnosti i građanska prava posljednjih nekoliko godina upozoravaju da je korištenje tehnologije prepoznavanja lica digitalni Divlji zapad s malo ili nimalo propisa koji određuju ograničenja tehnologije.

GAO-ovo izvješće pokazalo je da je najmanje dvadeset od četrdeset i dvije američke vladine agencije koje su ispitane koristile tu tehnologiju. Ti odjeli uključuju one koji su povezani s provođenjem zakona – FBI, Tajna služba, Američka imigracijska i carinska policija, Američka kapitolska policija, Savezni ured za zatvore i Uprava za suzbijanje droga – kao i manje očigledni odjeli kao što su Pošta SAD, Služba za ribu i divlje životinje i NASA.

Šest američkih agencija priznalo je da je koristilo prepoznavanje lica na ljudima koji su prisustvovali prosvjedima nakon ubojstva Georgea Floyda u svibnju 2020. U izvješću se navodi da agencije tvrde da su koristile tehnologiju samo na osobama optuženima za kršenje zakona.

Dok neke američke vladine agencije imaju vlastite baze podataka, FBI-eva baza podataka o otiscima lica vjerojatno je najopsežnija, s nekim procjenama na preko 100 milijuna otisaka lica. Glavna agencija za provođenje zakona američke vlade bori se da baza podataka ostane tajna barem od 2013.

Agencije su također koristile baze podataka za prepoznavanje lica Amazon Rekognition, BI SmartLink, Giant Oak Social Technology, Clearview AI i Vigilant Solutions. Daleko su vladine agencije najviše koristile tehnologiju Clearviewa i Vigilanta. Izvješće pruža daljnji uvid:

“Štoviše, savezna tijela za provedbu zakona mogu koristiti nevladine pružatelje usluga prepoznavanja lica, kao što su Vigilant Solutions i Clearview AI. Na primjer, službenici za provođenje zakona s Clearview AI računom mogu koristiti računalo ili pametni telefon za prijenos fotografije nepoznate osobe u Clearview AI sustav za prepoznavanje lica. Sustav može vratiti rezultate pretraživanja koji pokazuju potencijalne fotografije nepoznate osobe, kao i poveznice na stranicu na kojoj su fotografije dobivene (npr. Facebook). Prema Clearview AI-u, njegov se sustav koristi samo za istraživanje zločina koji su se već dogodili, a ne za nadzor u stvarnom vremenu.”

Prepoznavanje lica ugrožava privatnost i slobodu

Zabrinutost oko prepoznavanja lica nije neopravdana. Naši čitatelji su vjerojatno čuli o tome kako Kineska zajednica koristi prepoznavanje lica za praćenje ljudi na njihovim poslovima, u domovima i u javnosti. Ovu tehnologiju već je koristila kineska vlada u pokušaju identificiranja pripadnika ujgurske muslimanske zajednice.

Međutim, prijetnja prepoznavanja lica ne zabrinjava samo kineske stanovnike. Američka javnost (i većina zapadnog svijeta) sve je više pod nadzorom prepoznavanja lica u razdoblju nakon 11. rujna. U međuvremenu, era COVID-19 dovela je do porasta prepoznavanja lica u školama i na ulicama u ime borbe protiv „virusa i bakterija”.

Porast prepoznavanja lica prethodio je panici od COVID-19. Dana 3. siječnja 2020. CBP i imigracijska i carinska služba (ICE) objavili su procjenu utjecaja na privatnost u kojoj su detaljno navedeni planovi za prikupljanje DNK od pojedinaca koji su privremeno zadržani na graničnim prijelazima. Granična patrola pokrenula je 90-dnevni pilot program na kanadskoj granici u blizini Detroita i u službenoj ulaznoj luci u Eagle Passu u Teksasu, prije nego što je program proširila na cijelu zemlju.

Kasnije tog mjeseca, četrdeset organizacija potpisalo je pismo pozivajući neovisnu vladu da preporuči zabranu korištenja tehnologije prepoznavanja lica od strane američke vlade. Pismo je sastavila grupa  za zagovaranje digitalne privatnosti Electronic Privacy Information Center (EPIC), a potpisale su ga organizacije uključujući Electronic Frontier Foundation, Color of Change, Fight for the Future, Popular Resistance i Consumer Federation of America. U pismu se poziva Nadzorni odbor za privatnost i građanske slobode (PCLOB) da ” preporuči predsjedniku i ministru domovinske sigurnosti obustavu sustava za prepoznavanje lica, do daljnjeg pregleda”. 

Još u lipnju 2019. Georgetown Law Center on Privacy & Technology objavio je izvješće pod naslovom “America Under Watch: Face Surveillance in the United States ” koje je pozvalo na moratorij na tehnologiju prepoznavanja lica. 

Ako Amerikanci žele zadržati bilo kakav privid privatnosti 2023. i kasnije, moraju zaštititi svoje otiske lica. Da bi to učinili, potreban im je pokret širokog spektra aktivista, tehnologa, političara i odvjetnika koji se bore protiv tihog širenja ove opasne tehnologije. Kada se prepoznavanje lica kombinira s drugim alatima, kao što su digitalni identiteti i digitalni novčanici, ima potencijal označiti kraj slobode kretanja, slobode razmjene i slobode govora.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp