Jacinda Ardern dala ostavku na mjesto premijerke jer građani traže njezino uhićenje zbog ‘zločina protiv čovječnosti’


Jacinda Ardern objavila je da podnosi ostavku na mjesto premijerke Novog Zelanda, što je potaknulo milijune ljudi da se okrenu društvenim mrežama i zahtijevaju da se autoritarna krajnja ljevica suoči s pravdom za svoje zločine.

Ardern, koja je mlada globalna liderica Svjetskog ekonomskog foruma, napustit će ured premijerke najkasnije 7. veljače, nakon što je izjavila da “više nema dovoljno municije u spremniku” za taj posao.

“Odlazim, jer uz tako privilegiranu ulogu dolazi i odgovornost. Odgovornost da znate kada ste prava osoba za vodstvo, a također i kada niste,” rekla je Ardern. “Znam što je potrebno za ovaj posao. I znam da više nemam dovoljno municije u spremniku da to učinim pravednim. Tako je jednostavno.”

“Ja sam čovjek, političari su ljudi. Dajemo sve od sebe dok god možemo. A onda je vrijeme da odemo. A za mene je sada to vrijeme.”

Ardern je nanijela drakonske mjere zatvaranja javnosti Novog Zelanda tijekom pandemije COVID-19. Nakon kratkotrajnog ukidanja ograničenja, zemlja je ponovno uvela karantene nakon što je prijavljen jedan slučaj COVID-19, pozivajući građane da ostanu kod kuće osim u slučajevima “nužnog osobnog kretanja”.

Ardern je također odgodila parlamentarne izbore u zemlji za četiri tjedna u kolovozu 2020. zbog pandemije, rekavši: “U konačnici želim osigurati da imamo dobro vođene izbore koji svim glasačima daju najbolju priliku da dobiju sve informacije koje su im potrebne.”

Građani Novog Zelanda nisu joj oprostili što je koristila Novi Zeland kao poligon za testiranje politika Svjetskog ekonomskog foruma i gurala cjepiva lakovjernima i ranjivima u društvu.

Društveni mediji bili su preplavljeni pozivima da se Ardern uhiti zbog “zločina protiv čovječnosti” odmah nakon vijesti da će se povući s mjesta premijerke.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp