EU – “Europska unija”


Zamišljena kao savez europskih država. Po meni jako domišljata i prije svega licemjerjem umotana u celofan tvorevina od osnivača i onih koje njome upravljaju. Zapravo nikada mi nije bilo potpuno jasno zašto nam je uopće unutar same Europe, potrebna još jedna europska zajednica. Zar zemlje Europe koje nisu u toj zajednici, koje nisu dio tog “privilegiranog” društva manje vrijede? Zar stanovnici ostalih zemalja ne zaslužuju pomoć ili što?

Za mene je Europa zapadno od Portugala pa sve tamo do Urala, sjeverno od Norveške i Islanda pa sve do Malte. Kad smo već kod te famozne Europske unije stalno mi je pitanje na pameti zašto recimo Island, Švicarska, Norveška nisu dio tog istog privilegiranog društva? Što oni to znaju, a mi ne?

Također imam dojam da ta EU tvorevina služi tome da bogati postanu još bogatiji i moćniji, a siromašne se još više uništava. I kad smo već dio te EU, zašto smo se odrekli i onog gotovo posljednjeg – nacionalnog identiteta. Da, znam da smo ionako rasprodani, raseljeni, ali eto sad s uvođenjem ovog eura, odrekli smo se i onog posljednjeg što nas je ipak obilježavalo, uz što smo odrasli kao zemlja. Nemam ja ništa toliko protiv eura, ali to nije naš novac.

Zar nije čudno, pa rekao bih čak i podmuklo da na kovanici od 2 eura za hrvatsko tržište, (jer to smo mi njima – obično tržište), stoje stihovi: “o lijepa, o draga, o slatka slobodo”. Baš zanimljivo da su ti stihovi označeni na nečemu što nam je tako uvedeno hoćeš- nećeš, i što nam oduzima taj jasan identitet. Mislim da ćemo se tih stihova mnogo, mnogo puta sjetiti u razdoblju koje je pred nama.

A i taj euro, nikako mi ne sjeda, baš sam zavolio naše kune, s našim znamenitim povijesnim ličnostima, i ostalim obilježjima koji su tako lijepo označivali našu zemlju. Ovaj euro mi je kao monopoly novac, neki papiri s brojevima, i uopće se nema osjećaj vrijednosti novca. Ono imaš ih, ali nemaš pojma kolika im je prava vrijednost. A i to je isto cilj famozne EU. Da nemamo osjećaj vrijednosti, pa tako mogu lakše svime manipulirati.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp