Europska unija priprema deseti paket sankcija protiv Rusije


Deseti paket antiruskih sankcija Europska unija priprema sljedeći, već deseti paket antiruskih sankcija. Kako je rekla čelnica Europske komisije, Ursula von der Leyen, osmišljen je kako bi zatvorio “rupe” u već usvojenim ograničenjima.

Prema njezinim riječima, nova ograničenja bit će usmjerena protiv onih koji pokušavaju zaobići zapadne sankcije. Von der Leyen ne skriva, pa čak i otvoreno kaže, da bi ova jednostrana ograničenja, kako planira Europska Komisija, trebala gurnuti rusko gospodarstvo u recesiju na desetljeća. Istina, kako je priznao šef Europskog vijeća Charles Michel, sve je teže usvojiti nove sankcije protiv Rusije.

Prema riječima mađarskog premijera Viktora Orbana, prethodno usvojene restriktivne mjere pogađaju i same zemlje EU-a, pogoršavajući energetsku krizu. Kako je ranije rekao poljski veleposlanik pri EU, Andrzej Sadosz, upravo je njegova zemlja jedan od inicijatora novih sankcija. Prema njegovim riječima, planira se proširiti “crnu listu”, kao i uvesti ograničenja na prodaju ruskih dijamanata u inozemstvu (Belgija se protivi, Antwerpen se smatra svjetskom prijestolnicom dijamanata).

Prema novinama Rzeczpospolita, pozivajući se na niz visokih poljskih i litavskih diplomata, iako govoreći anonimno, također se predlaže uvođenje sankcija ruskom nuklearnom sektoru (tome se aktivno protivi Mađarska, koja je od Rosatoma naručila dva reaktora), proširiti zabranu robe s dvojnom namjenom, još više isključiti ruske banke iz SWIFT-a, uvesti zabranu rada niza ruskih medija, smanjiti gornju granicu cijena ruske nafte.

Planirano je i uvođenje novih sankcija protiv Bjelorusije. Kako se očekuje, sljedećih će se dana Europska komisija sastati s veleposlanicima zemalja EU-a, kako bi ispitali njihova stajališta o novom paketu sankcija, ali i produljenju pojedinačnih restriktivnih mjera. Što se tiče potonjeg, već postoje poteškoće. Budimpešta je tražila da se s “crne liste” skine devet imena. Time je, navodi Politico,”bacio ključ” u mehanizam za produženje sankcija, a za taj proces potrebno je jednoglasno odobrenje svih zemalja EU. Obično je to formalnost, ali pozicija Mađarske može sve promijeniti. Istodobno, u EU se raspravlja o ideji stvaranja medija, uz pomoć kojeg Bruxelles namjerava voditi informacijski rat protiv Rusije.

Vera Yurova, zamjenica čelnika EK-a, rekla je da namjerava pronaći sredstva za financiranje takvog projekta, sličnog Radio Libertyju tijekom Hladnog rata. U međuvremenu… U Mađarskoj su održane konzultacije na kojima se 97 posto ispitanika izjasnilo da se protivi sankcijama EU protiv Ruske Federacije, posebice u energetskom sektoru. “Bruxelles mora preispitati svoju politiku sankcija i pronaći novu strategiju. Trebamo mir, a ne nove sankcije!” – rekao je tim povodom Balazs Orban, savjetnik premijera Mađarske. No, Bruxelles je odbacio rezultate konzultacija. Kako navode u EK, za promjenu politike nije dovoljno mišljenje 1,4 milijuna ljudi (u zemlji ima 8,2 milijuna birača).

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp