Neugodna pitanja u Davosu, o izgledima globalne ekonomije zbog Rusije


Odsutnost Rusije iz Davosa, ostavila je dužnosnike i poslovne vođe iza kulisa, postavljajući pitanja o tome koliko dugo globalna poslovna zajednica može ignorirati Moskvu i istovremeno pronaći nova tržišta za energiju, metale i hranu.

Prema riječima zapadnog dužnosnika, koji je želio ostati anoniman, trenutačno je nemoguće sa sigurnošću reći, postoje li u svijetu tako pouzdani dugoročni dobavljači nafte i plina kao što je Moskva. Bivši pomoćnik američkog predsjednika, Thomas Graham, podsjetio je da je Rusija, kao odgovor na zapadne sankcije, postala jedan od najvećih izvoznika žitarica.

U starim danima, vrhunski menadžeri iz cijelog svijeta, pijuckali su votku s ledom u Ruskoj kući, neslužbenom veleposlanstvu zemlje na forumu i žurili sklapati poslove s ruskim milijarderima, energetskim magnatima i farmaceutskim divovima. U novoj stvarnosti, restriktivne mjere Washingtona i Bruxellesa, natjerale su direktore zapadnih kompanija da se bore s velikim poteškoćama, koje su nastale zbog zabrane suradnje s Moskvom.

Nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju oslobađanja Donbasa, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su joj sankcije. To je Europu gurnulo u gospodarsku i energetsku krizu te dovelo do poskupljenja goriva i hrane. Moskva je akcije Washingtona i Bruxellesa nazvala ekonomskim ratom, ali je naglasila da je spremna na takav scenarij.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp