Gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot kaže da će zabrana gotovine učiniti da kriminal potpuno nestane


Krajnje ljevičarska gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot, koja je upravljala gradom koji je tonuo u kaos, nasilje i kriminal , pokušala je okriviti korištenje gotovine za rastuću stopu kriminala u gradu.

Prema riječima gradonačelnika Lightfoota, ako se gotovina zabrani, kriminal će nestati.

Gradonačelnica, koja se bori za reizbor, navela je svoja rješenja za krizu kriminala u Chicagu tijekom gradonačelničke debate sa svojih osam protukandidata.

“Ovdje sam čuo puno retorike, puno zvučnih isječaka, ali ne i puno konkretnih rješenja o tome kako obaviti posao i učiniti naše stanovnike i naše radnike sigurnima. Radimo to svaki dan”, rekla je. “Bili smo u Little Villageu radeći s tim uličnim prodavačima, shvaćajući prirodu zločina, osiguravajući da radimo stvari u dogovoru s njima kako bismo im pomogli, kako bismo bili sigurni da je njihov novac siguran. Nemojte koristiti novac, ako je ikako moguće, koristeći druge oblike transakcija za sebe.”

Chicago je rangiran kao jedno od najopasnijih urbanih središta u Americi, prema Property Clubu. I unatoč Lightfootovim tvrdnjama, situacija na terenu u Chicagu postaje sve gora.

Između 9. siječnja i 15. siječnja, gradski kriminal porastao je za 65% od godine do datuma prethodne godine. Seksualni napadi porasli su za 16%, pljačke za 37%, a krađe motornih vozila porasle su za nevjerojatnih 175%, prema čikaškoj policiji.

Tijekom rasprave, Lightfoot je rekla da prepoznaje krizu kriminala koja se širi Chicagom i obećala je zaposliti više policije i provesti strože zakone o oružju.

Zabrana oružja je još jedna od Lightfootovih velikih ideja. Prema riječima gradonačelnika, zabrana oružja značit će kraj kriminala u vezi s oružjem. Primjećujete li da se ovdje pojavljuje obrazac u njezinom razmišljanju?

“Naravno, moj primarni cilj je osigurati da Chicago bude najsigurniji veliki grad u zemlji – i napredovali smo iz godine u godinu, pali smo 14 posto u ubojstvima, 20 posto u pucnjavi”, rekao je Lightfoot, prema Vijesti CBS-a. “Ali shvaćam da se ljudi u gradu ne osjećaju sigurnima, stoga moramo nastaviti raditi na strategiji za koju znamo da napreduje – uzimanje oružja iz ruku kriminalaca; pozivanje na odgovornost nasilnih, opasnih ljudi; i osigurati da zaposlimo još policije.”

Nekoliko je korporacija objavilo svoje planove za bijeg iz grada zbog porasta kriminala. Izvršni direktor McDonald’sa Chris Kempczinski rekao je da je rašireni kriminal utjecao na njegovo poslovanje, zbog čega je Lightfoot uzvratio udarac.

“Kamo god idem, ovih dana se suočavam s istim pitanjem — što se događa u Chicagu? Iako bi to moglo povrijediti naš građanski ponos, postoji opći osjećaj da je naš grad u krizi,”  rekao je Kempczinski.

“Ono što bi bilo od pomoći je da se izvršni direktor McDonald’sa educira prije nego što progovori”, odgovorila je Lightfoot.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp