U nedjelju u Parizu sastaju se Macron i Scholz


Susret Predsjednika Macrona i kancelara Scholza, koji je prošle jeseni odgođen zbog nesuglasica i zahlađenih odnosa, trebao bi se održati u nedjelju 22. siječnja, na 60. godišnjicu sporazuma koji je pomirio susjede i nekadašnje neprijatelje. Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i članovi vodstva oba parlamenta sastat će se u Parizu kako bi razgovarali o gospodarstvu i energetici, obrani i europskoj politici, navode iz Berlina i Pariza.

Sastanak je prvotno bio planiran za mjesec listopad, ali je iznenada otkazan, a Njemačka je kao razlog navela potrebu za daljnjom koordinacijom oko ključnih pitanja. Pariz je tada poručio da još treba razgovarati o ključnim temama obrane i energetike. Očekuje se da će sastanak započeti u nedjelju ujutro ceremonijom obilježavanja Elizejskog sporazuma na Sveučilištu Sorbonne, na kojoj će govoriti čelnici obiju zemalja.

23. takozvano francusko-njemačko vijeće ministara, koje okuplja vlade obiju strana, trebalo bi se potom sastati poslijepodne i formulirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Europe. Kasnije čelnici dviju zemalja planiraju zajedničku večeru.

Očekuje se da će središnja tema sastanka biti rat u Ukrajini, kao i suradnja u Europskoj uniji i NATO-u. Pariz je rekao da ne očekuje napredak ove nedjelje u vezi s kontroverznim pitanjem hoće li Njemačka Ukrajini isporučiti određene borbene tenkove.

Što se tiče gospodarskih pitanja, očekuje se da će energetska suradnja biti središnja točka razgovora. Dvije zemlje planiraju razgovarati o suradnji u opskrbi, prijelazu na održivo gospodarstvo, kao i o žestoko osporavanom američkom zakonu o smanjenju inflacije koji riskira da EU bude u nepovoljnom položaju i time započne trgovinske sukobe.

Obostrano je istaknuto da francusko-njemačke odnose karakteriziraju zajednički temelji i bliska suradnja. Iz Pariza su rekli da su toliko navikli na suradnju s Berlinom da se odmah vidi ako nešto ne ide. Sastanak u Parizu također je davanje novog poticaja francusko-njemačkom partnerstvu.

Očekuje se predstavljanje prvih sudionika novostvorene mreže Generation Europe za njemačke i francuske mlade stručnjake, a također se planira pokrenuti francusko-njemačka željeznička karta za mlade, koja će pojeftiniti putovanje željeznicom.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp